image
Sursa foto: jurnal.md

Controversatul proiect privind statutul special Găgăuziei, AMÂNAT din lipsă de consens: „Deschide ușa spre federalizare”

Controversatul proiect despre modificarea legii privind statutul juridic special al Găgăuziei a fost exclus de pe ordinea de zi a Parlamentului. Propunerea a venit din partea Platformei DA și a fost susținută de toate fracțiunile din opoziție. „Deschide ușa pentru federalizare”, a comentat Alexandru Slusari.

Chiar dacă au insistat că este vorba de un proiect bun, socialiștii au fost de acord până la urmă să fie exlus de pe agendă. „Din lipsă de consens larg, suntem de acord să amânăm discuțiile pe marginea acestui proiect”, a spus Vlad Bătrâncea.

Pe agendă au rămas însă proiectele 329 și 320, care la fel se referă la statutul Găgăuziei.

Alexandru Slusari (Platforma DA): „Peste jumătate din proiecte incluse astăzi pe agendă nu au avizul Guvernului. Propunem excluderea celor mai strigătoare la cer: proiectul 328 deschide ușa pentru federalizare și reduce mai multe prerogative ale Parlamentului. Are un aviz extrem de negativ de la CNA”.

Vlad Bătrâncea (PSRM): Vă chemăm să aveți răbdare când ajungem la aceste proiecte. Cele care țin de armonizarea legislației între Chișinău și Comrat au fost elaborate între grupul de lucru între Parlament și Adunarea Populară. Au expertiza din partea experților UE. Nu e un proiect politic, a fost elaborat cu ajutorul experților”.

Mihai Popșoi (PAS): „Actualul Parlamentu nu are nimic cu aces proiect, ci Parlamentul precedent. Încercați să capitalizați politic pe creșterea urii interetnice”,

Oazu Nantoi (PAS): „Doamna Greceanâi, ați promis că niciun proiect nu va fi examinat dacă nu aprobat în componența grupuui de lucru. În august am exprimat vot de neîncredere lui Bătrâncea, deoaece minte. Aceste proiecte nu au trecut prin grupul de lucru”.

Dumitru Diacov (PD): „Sunt unicul deputat care a votat legea cu privire la Găgăuzia. Toate structurile internaționale au sprijinit RM, au lăudat. Iată că avem liniște în sudul din 94 încoace. Legea cu privire la statutul special al Găgăuziei se votează cu o majoritate calificatică, nu 50+1. Oricum nu sunt voturi, trebuie de găsit un compromis larg. Rog să retrageți din ordinea de zi și să revenim după discuții”.

Vlad Bătrâncea: „Nu suntem gata să examinăm când nu este consens. Unii colegi care se fac mari experți nu au venit cu nicio propunere în grupul de lucru, doar se ocupă cu blocarea problemei”.

Ședința plenară din 16 decembrie 2020

Ședința plenară din 16 decembrie 2020 Publicată de Jurnal.md pe Miercuri, 16 decembrie 2020

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: