image
Sursa foto: euronews.com

Misteriosul lider suprem al talibanilor „iese din umbră”, infirmând zvonurile care spuneau că a fost ucis

Solitarul lider suprem al talibanilor, Haibatullah Akhundzada, a apărut în public în Kandahar, duminică, relatează Reuters. O rară apariție, „emirul” taliban infirmă, astfel, zvonurile cu privire la moartea sa.

Akhundzada, cunoscut în Afganistan drept „liderul credincioșilor”, nu a mai fost văzut în public din august, de când gruparea fundamentalistă a preluat controlul țării, fapt ce a generat zvonuri că acesta ar fi fost ucis.

Un lider al talibanilor, prezent alături de Akhundzada, a spus că liderul suprem a vizitat Jamia Darul Aloom Hakimia, o școală religioasă din Kandahar, sâmbătă.

De când mișcarea fundamentalistă a anunțat formarea unui guvern interimar în septembrie, imediat după retragerea completă a trupelor americane, misteriosul Akhundzada și-a păstrat rolul de lider suprem, pe care îl deține din 2016, autoritatea cea mai înaltă asupra afacerilor politice și religioase ale talibanilor, scrie Digi24.

Deși unii oficiali spun că Akhundzada a mai fost văzut în public, în apariții neanunțate, aceasta a fost prima oară când o apariție a liderului suprem al talibanilor a apărut în presă. Singura fotografie verificată a acestuia datează din 2016, sursa fiind o postare pe Twitter din mai 2016.

Această existență enigmatică a provocat numeroase speculații cu privire la acest personaj. Mai ales în situația în care talibanii nu au confirmat moartea primului lor lider, Mullah Omar, vreme de ani de zile.

comentarii: