image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Cine sunt judecătorii care au preluat dosarul Șor

Curtea de Apel Chișinău a preluat cauza penală în privința lui Ilan Șor. Dosarul a fost repartizat unui complet de judecători, după ce aproape trei ani a fost blocat la Curtea de Apel Cahul, ședințele fiind amânate una după alta. Din 2019 și până în prezent, Ilan Șor nu s-a prezentat la nicio ședință de judecată, se arată într-un comunicat al Curții de Apel Chișinău.

Anunțul survine la cinci zile după ce Curtea Supremă de Justiție a acceptat, pe 20 august, cererea avocaților lui Ilan Șor de a readuce dosarul la Chișinău. În comunicatul său, Curtea de Apel Chișinău anunță despre repartizarea dosarului, însă nu divulgă numele celor, care îl vor examina.

„Cauza a fost înregistrată și repartizată în mod automat-aleatoriu unui complet de judecători prin intermediul Programului integrat de gestionare a dosarelor. Cauza urmează a fi numită spre examinare de completul desemnat. Despre data numirii spre examinare a cauzei penale veți fi informați suplimentar”, se arată în comunicatul instituției remis presei.

Potrivit Ziarului de Gardă, judecătorii care au primit dosarul Șor sunt Stelian Teleuca, Oxana Robu și Ion Bulhac.

Stelian Teleuca a fost numit judecător la Curtea de Apel Chișinău pe 3 decembrie 2014, iar din 11 septembrie este membru al Colegiului disciplinar, reprezentant al judecătorilor Curţilor de Apel. Teleuca declară că în 2020 a obținut un salariu în valoare de 293 665 de lei, mai exact, puțin peste 24 de mii de lei lunar.

Oxana Robu este judecătoare din 2004. La Curtea de Apel Chișinău a fost numită în 2014. Aceasta a făcut parte din completul, care pe 4 octombrie 2017 a suspendat pedeapsa cu închisoarea pe numele lui Igor Gamrețki, fost șef al Direcției transport public şi căi de comunicaţie din cadrul Primăriei Chișinău, condamnat de prima instanță pentru trafic de influență în dosarul parcărilor cu plată. În 2020, Oxana Robu a declarat un venit obţinut de la locul de muncă de bază de 308 456 de lei.

Ion Bulhac a fost numit judecător în iulie 2002. Până în decembrie 2004 a activat la Judecătoria Anenii Noi, după care a fost transferat la Judecătoria Ciocana, Chișinău. În aprilie 2017 a fost numit judecător la Curtea de Apel Chișinău. Ion Bulhac a ajuns în atenția publică în 2010, când mai multe persoane s-au plâns că acesta ar fi examinat dosare în incinta comisariatelor de poliţie din Chişinău, în perioada 8 – 10 aprilie 2009. În 2020, Ion Bulhac a avut venituri de aproape 400 de mii de lei, din salariul său și al soției, dobânda la bancă, precum și darea în locațiune a unui apartament. Tot anul trecut, Bulhac a cumpărat o mașină Toyota, fabricată în 2016, în valoare de 210 000 de lei.

Pe 20 august, Curtea Supremă de Justiție a emis o încheiere irevocabilă, prin care dosarul lui Ilan Șor a fost strămutat la Curtea de Apel Chișinău, de la Curtea de Apel Cahul. Totodată, a fost menținută măsura preventivă – arestul în privința lui Ilan Șor și anunțarea în căutare. Dosarul lui Ilan Șor s-a aflat pe rol la Curtea de Apel Cahul din septembrie 2018, iar de atunci au fost amânate zeci de ședințe de judecată. În 2017, fostul primar de Orhei a fost condamnat la șapte ani și șase luni de închisoare în penitenciar de tip semi-închis, fiind învinuit că ar fi obținut bani de la Banca de Economii, pe care le-ar fi spălat ulterior, prin firme off-shore.

Noutăţile partenerilor

comentarii: