image
Sursa foto: realitatea.net

România: Iohannis cere din nou demisia lui Tudorel Toader, după declanșarea revocării procurorului general, Augustin Lazăr

Preşedintele României Klaus Iohannis apreciază activitatea Procurorului General şi consideră că cererea ministrului Justiţiei de revocare a acestuia este complet neadecvată şi de natură să genereze neîncredere în sistem şi îngrijorare în rândul partenerilor noştri europeni.

Modul în care ministrul a prezentat public raportul este unul tendenţios şi denotă intenţia acestuia de a subordona politic procurorii, precizează Administraţia prezidenţială. Preşedintele îi cere din nou demisia lui Tudorel Toader.

UPDATE: Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a scris pe pagina sa de Facebook că nu e nimic nou sub soare, preşedintele spunând mai întâi că nu îl va revoca pe Augustin Lazăr apoi va citi raportul.

”Nimic nou sub soare: Preşedintele ne spune mai întâi faptul că nu îl va revoca pe A. Lazăr apoi va citi raportul primit de la Ministerul Justiţiei !”, a scris Toader.

___

”Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a primit şi va analiza Raportul privind activitatea managerială de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu propunerea de revocare din funcţie a domnului Augustin Lazăr”, se arată într-un comunicat al Administraţiei prezidenţiale din România.

Conform sursei citate, ”preşedintele Klaus Iohannis apreciază activitatea Procurorului General şi consideră că cererea ministrului Justiţiei este complet neadecvată şi de natură să genereze neîncredere în sistem şi îngrijorare în rândul partenerilor noştri europeni”. De asemenea, ”modul în care ministrul a prezentat public raportul este unul tendenţios şi denotă intenţia acestuia de a subordona politic procurorii”.

”Se încearcă, din nou, acreditarea ideii că procurorii sunt duşmanii societăţii. Or, în reprezentarea intereselor generale ale societăţii şi în apărarea ordinii de drept, procurorii au un rol esenţial, consacrat expres prin Legea fundamentală. Fac un apel la magistraţi să nu îşi piardă încrederea în capacitatea societăţii româneşti de a rezista acestui nou asalt asupra statului de drept”, continuă preşedintele.

Potrivit sursei citate, demersul ministrului Justiţiei de revocare a procurorului general întăreşte convingerea preşedintelui României că ”Tudorel Toader trebuie să plece de urgenţă din fruntea ministerului pe care îl conduce”.

”Statul român are obligaţia de a proteja ordinea de drept, libertăţile şi drepturile cetăţenilor săi, iar acest lucru nu poate fi înfăptuit fără un Minister Public independent şi eficient”, se mai arată în comunicat.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat miercuri seară că declanşează revocarea lui Augustin Lazăr din funcţia de procuror general, acuzându-l pe acesta că a deturnat activitatea Ministerului Public de la rolul său constituţional.

”Concluzia generală a prezentului raport este aceea a necesităţii de revenire la normalitate. Normalitatea înseamnă cunoaşterea şi respectarea competenţelor constituţionale, legale şi în acelaşi timp, o interpretare şi aplicare a legii în baza principiului loialităţii constituţionale. O normă juridică se interpretează în sensul legii fundamentale, în sensul funcţionării autorităţilor, indiferent de rangul pe care îl au. Prin urmare, consider că actele şi faptele enumerate, de netolerat într-un stat de drept, demonstrează că activitatea mangerială a lui Augustin Lazăr contravine legalităţii. Nu se mai poate susţine exercitarea de către domnia sa a funcţiei de procuror general. A deturnat activitatea Ministerul Public de la rolul său constituţional”, a susţinut ministrul Justiţiei.

Procurorul general, Augustin Lazăr, a declarat, miercuri seară, că raportul de evaluare a activităţii sale este modul prin care Executivul, prin ministrul justiţiei, înţelege să respecte independenţa Ministerului Public. Lazăr a menţionat, de asemenea, că "un atare semnal din partea Executivului are semnificaţia încălcări independenţei atât a magistratului procuror, cât şi a Ministerului Public", el precizând că munca procurorilor care lucrează la marile dosare care interesează opinia publică este "destructurată" la fiecare câteva luni.

Procurorul General Augustin Lazăr va fi audiat în Secţia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în 13 noiembrie, urmând ca avizul motivat să fie transmis Ministerului Justiţiei în 21 noiembrie.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: