image
Sursa foto: mediafax.ro

Zeci de mii de protestatari au manifestat la Praga pentru demisia premierului Andrej Babis

Zeci de mii de protestatari au ieşit pe străzile din Praga, marţi, pentru a cere demisia premierului Andrej Babis, în una dintre cele mai mari manifestaţii organizate în Cehia încă de la căderea regimului comunist, relatează site-ul agenţiei Dpa.

Organzatorii evenimentului au estimat că aproximativ 120.000 de persoane au participat la protestele de la Praga.

Manifestaţii au fost organizate în Piaţa Wenceslas, locul unde au avut loc marile proteste din timpul Revoluţiei de Catifea din 1989.

Protestarii se tem că noul ministru al Justiţiei ar putea compromite sistemul judiciar exact când procurorii urmează să decidă dacă îl vor inculpa pe premierul Andrej Babis într-o investigaţie privind fraude cu fonduri europene. Premierul Babis a negat că ar fi comis fapte ilegale.

Cehia ar putea pierde fonduri europene în contextul în care Comisia Europeană a stabilit că premierul Andrej Babis este în situaţie de conflict de interese din cauza afacerilor cu plasare de active.

Dacă vor fi confirmate în procedurile ulterioare, concluziile ar putea conduce la pierderea de către Cehia a unor fonduri acordate de Uniunea Europeană pentru sectoarele agriculturii, industriei chimice, alimentaţiei, presei şi sănătăţii prin proiecte lansate din anul 2018.

Citeşte mai mult despre

comentarii: