Breaking News

image
Sursa foto: jurnal.md

Nicu Popescu, către corpul diplomatic: „Să facem auzită vocea RM pentru a ne construi reputația unui partener de încredere”

Șeful diplomației de la Chișinău Nicu Popescu a găzduit o reuniune în format de videoconferință cu șefii de misiuni în străinătate în cadrul căreia a efectuat bilanțul pentru anul 2021 și a trasat noi obiective pentru anul 2022. „În noul an acțiunea diplomației Republicii Moldova se va călăuzi după conceptul 4D: Dezvoltare europeană, Dialog, Diasporă și Diplomație economică”, se arată într-o notă informativă a MAEIE.

„Ne dorim în continuare promovarea unei politici externe previzibile și consecvente orientată spre cetățeni și agenda de reforme solicitate de către aceștia. Am invitat colegii din ambasade și consulate facă auzită vocea Republicii Moldova pentru a ne construi reputația unui partener de încredere și a cultiva parteneriatele strategice pe termen lung” , a punctat Nicu Popescu la eveniment.

În acest an, șeful diplomației de la Chișinău a setat ca obiectiv intensificarea diplomației economice prin promovarea produselor fabricate în Moldova, sporirea numărului de turiști și atragerea investițiilor prin întrevederi, contacte directe, cultivarea relațiilor și referirea unor potențiali investitori către partenerii din Moldova. Printre priorități se află și eficientizarea mecanismului de examinare a unor astfel de solicitări la Chișinău.

Oficialul s-a referit și la prioritățile noastre pentru diasporă care vizează intensificarea procesului de modernizare și digitalizare a serviciilor consulare pentru a spori calitatea acestora și a fi mai aproape de necesitățile cetățenilor.

„Am invitat diplomații noștri explice și beneficiile activităților la care muncim și pe care le promovăm în interesul diasporei: acordurile de protecție socială, conversiunea permiselor de conducere, diminuarea costurilor la roaming, susținerea sistematică a asociațiilor din diasporă și organizarea evenimentelor sub patronajul ambasadelor. Am rugat ambasadorii, consulii și diplomații noștri fie mai accesibili și folosească fiecare ocazie pentru a asigura o comunicare deschisă cu moldovenii stabiliți în străinătate, inclusiv pe fundalul pandemiei făcând uz de instrumentele digitale” , a spus Nicu Popescu.

Noutăţile partenerilor

comentarii: