image
Sursa foto: Jurnal.md

Guvernul anunță că deciziile luate de CTESP Orhei referitor la funcționarea școlilor și evenimentele publice sunt ilegale

În contextul deciziilor aprobate de către Comisia Teritorială Extraordinară de Sănătate Publică (CTESP) din raionul Orhei, Guvernul Republicii Moldova vine cu câteva precizări importante: Deciziile anunțate de către CTESP Orhei sunt nule, iar derogarea de la deciziile Comisiei Naționale Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) sunt o încălcare a legii.

„La data de 21 ianuarie curent, Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a raionului Orhei s-a întrunit în ședință, iar membrii acesteia au venit cu decizii care contravin cu cele aprobate la nivel de țară, ceea ce este un abuz. Deciziile CTESP Orhei prin care se permit în continuare desfășurarea procesului de studiu în cadrul instituțiilor de învățământ general și a instituțiilor extrașcolare cu prezența fizică a elevilor și desfășurarea fără restricții a evenimentelor publice și de evenimentelor de familie cu participarea unui număr mare de oameni, sunt nule”, menționează Guvernul Republicii Moldova.

Potrivit Guvernului, doar Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) este autoritatea care stabilește regulile în situația de criză creată de pandemia COVID-19. Din componența acesteia fac parte conducători ai mai multor instituții ale statului implicate în gestionarea pandemiei, medici epidemiologi și specialiști în medicină clinică. Fiecare decizie este discutată, argumentată, raportată la experiența altor țări, dar și la recomandările organizațiilor internaționale, cum ar fi Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Comisiile Teritoriale Extraordinare de Sănătate Publică (CTESP) sunt comisiile la nivelul autorităților locale. Hotărârile CNESP sunt obligatorii pentru CTESP.

Guvernul a dispus ca instituțiile specializate ale statului să verifice legalitatea tuturor acțiunilor întreprinse de CTESP Orhei.

Deciziile CNESP din 20 ianuarie 2022 pot fi accesate aici: https://gov.md/sites/default/files/document/attachments/hotararea_cnesp_nr.2_din_20.01.2022.pdf

Amintim că ieri Comisia Extraordinară de Sănătate Publică din raionul Orhei a decis că elevii din raionul Orhei vor continua procesul de învățământ cu prezența fizică la ore. Mai mult ca atât, CESP, Orhei a decis că și zonele de agrement, parcurile de distracție își pot continua activitatea. Totodată sunt permise nunțile, botezurile și mesele de pomenire.

comentarii: