image
Sursa foto: jurnal.md

Medici: Covid-19 lasă efecte asupra sănătății după vindecare; Anxietatea și depresia, principalele simptome

Mulți pacienți care s-au vindecat de COVID-19 rămân cu sechele, iar stările precum depresia, anxietatea, vederea încețoșată, durerile de cap sau durerile musculare, sunt o serie de efecte adverse pe termen lung.

În cadrul emisiunii „Fii Sănătos: Start Vaccinare! Stop Pandemie!” de la Jurnal TV, medicul psihoterapeut Andrei Eșanu și medicul neurolog Olga Gavriliuc au declarat că simptomele cu care se confruntă unii pacienți după tratamentul post-covid, pot dura săptămâni sau chiar luni.

În timp ce majoritatea persoanelor care au suferit de COVID-19 se recuperează, alții au simptome care pot dura săptămâni sau chiar luni.

„Pe om îl sperie de ce nu poate funcționa la fel ca înainte și asta se poate întâmpla la două săptămâni după perioada acută a bolii, dar poate fi mult mai târziu la 1-3 luni și să zică că nu și-a revenit complet. Mulți se gândesc că dacă s-au îmbolnăvit, au trecut prin așa stare foarte urâtă vor reuși să facă totul și își dau seama că ei fizic nu pot face asta, deoarece obosesc, nu se pot concentra, nu au aceeași forță putere și din această cauză se adresează la medic pentru că sunt speriați”, susține Olga Gavriliuc medic neurolog.

Pe lângă faptul că virusul poate afecta organe, cum ar fi plămânii, inima și creierul, stările negative precum depresia și anxietatea, cele mai frecvente la pacienții care s-au tratat, pot crește riscul apariției problemelor de sănătate pe termen lung.

„Noi știam despre depresie și anxietate până la pandemie și despre faptul că era a doua cauză de morbiditate la nivel mondial, dar acum se arată că cel puțin de două ori mai des se întâlnește și depresia și anxietatea. Totuși, anxietatea este mai frecventă pentru că principalul semn emoțional este frica, îngrijorarea, deoarece oamenii se gândesc dacă se vor descurca”, a spus medicul psihoterapeut, Andrei Eșanu.

Nu este în puterea noastră să controlăm noul coronavirus, dar putem stăpâni reacțiile și stările emoționale, susține medicul psihoterapeut.

„O condiție importantă pe lângă boală sunt și restricțiile, care evident ne influențează viața. Apare frica dar oare ce va fi, acum mai ales se tot vorbește despre varianta Delta și fiindcă încă există o neclaritate ce va fi în viitor. Această izolare, în special pentru persoanele care locuiesc singure, pentru persoanele în etate, poate avea consecințe majore, existând probabilitatea ca să sufere de depresie”, a mai adăugat medicul psihoterapeut, Andrei Eșanu.

Întrebat dacă aceste stări trec de la sine sau în anumite etape este necesară intervenția unui specialist, medicul psihoterapeut a răspuns:

„Deoarece există frica de a se adresa la specialist, multe persoane chiar și în formele moderate sau grave încearcă să depășească singuri. Recomandarea mea este să nu ghicim, fiindcă noi nu avem interesul să-i ținem la ședințele de psiho-terapie dacă nu este necesar. Dacă persoana are anumite mecanisme de a face față stresului, are un cerc de suport puternic, familia, prieteni evident că poate să suporte mai lejer, dacă nu să ceară ajutorul unui medic”, susține medicul psihoterapeut.

Orice persoană fie din Chișinău sau alte raioane, care a suferit de Covid-19 și se confruntă cu stări depresive poate primi ajutor din punct de vedere psihologic și emoțional.

„Medicii de familie au fost instruiți chiar toamna trecută în cadrul unui proiect, de aceea cu încredere oamenii se pot adresa pentru a primi ajutor din punct de vedere psihologic și emoțional. Ei știu să prescrie și antidepresante, pentru că nu este dificil și de asemenea, există centre comunitare de sănătate mintală în fiecare raion, la bază fiind o echipă multidisciplinară, gata să ofere ajutor celor care solicită”, adaugă Andrei Eșanu.

În contextul în care compania Pfizer a precizat că cea de-a treia doză de vaccin poate oferi o protecție înaltă împotriva tuturor tulpinilor de coronavirus depistate până în prezent, medicul neurolog susține această idee.

„Deoarece când se creează un vaccin nou, întotdeauna se analizează tulpinile existente la moment și astfel se îmbunătățește virusul în această direcție”, susține Olga Gavriliuc medic neurolog.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: