image
Sursa foto: Telegram // Nokta

Evghenia Guțul este noul bașcan al Găgăuziei; Curtea de Apel Comrat a validat rezultatele scrutinului

Curtea de Apel Comrat a validat luni mandatul Evgheniei Guțul, candidat din partea Partidului „ȘOR”, la funcția de bașcan al UTA Găgăuzia.

În cadrul ședinței de azi a Curții de Apel Comrat, președintele Comisiei electorale a autonomiei, Iana Covalenco, a cerut instanței să recunoscută victoria Evgheniei Guțul, argumentând prin faptul că nu au fost constatate nereguli care ar fi putut afecta rezultatul scrutinului.

Curtea a prezentat scrisoarea Comisiei Electorale Centrale adresată comisiei de la Comrat, în care erau semnalate inclusiv cazuri de transportare organizată a alegătorilor. În acest sens, Covalenco a declarat că CEC-ul nu a atașat vreo dovadă video sau audio, care ar confirma astfel de cazuri. Se întâmplă în condițiile în care Poliția a publicat mai multe materiale video despre coruperea alegătorilor de către Partidul „ȘOR”.

Decizia de astăzi a Curții de Apel Comrat poate fi contestată la Curtea Supremă de Justiție.

Amintim că pe 14 mai a avut loc turul II al alegerilor bașcanului. Potrivit CEC din Găgăuzia, Evghenia Guțul a acumulat cele mai multe voturi - 27 376. Guțul a luptat alături de Grigorii Uzun, candidat susținut de PSRM, care a acumulat 24 913 de voturi.

În mai, oamenii legii au efectuat percheziții în cadrul unui dosar de corupere a alegătorilor de către reprezentanții Partidului „ȘOR” pentru a-i convinge să o voteze pentru Evghenia Guțul. Din probatoriul administrat, s-a stabilit că pentru determinarea unui număr de 30 de alegători de a vota candidatura partidului ȘOR, fiecare activist era remunerat cu 15 000 de lei.

Descinderi au avut loc și la CEC din Comrat. Potrivit Centrului Național Anticorupție, printre alegătorii care și-au manifestat votul în favoarea candidatului din partea PP „ȘOR” Evghenia Guțul, se numără persoane care se află peste hotarele Republicii Moldova și persoane decedate.

Comisia Electorală Centrală a inițiat opt procese contravenționale pe faptele de finanțare ilegală a concurenților electorali care au primit donații de la persoane fizice cu depășirea plafonului maxim stabilit de lege pentru donațiile în numerar, în cadrul alegerilor desfășurate în Unitatea Administrativ Teritorială Găgăuzia. CEC a constatat mai multe donații din partea persoanelor fizice, cu depășirea plafonului maxim stabilit de lege, în mărime de 11 700 lei. Cele mai multe donații ilegale, în sumă totală de 458 800 de lei, au ajuns la Evghenia Guțul, candidata Partidului „ȘOR”.

Pe 16 mai, Adunarea Populară a Găgăuziei, care s-a întrunit într-o ședință specială, a votat o hotărâre prin care aprobă rezultatele turului doi al alegerilor bașcanului, din 14 mai curent, ale CEC din autonomia găgăuză.

Pe 19 mai, Centrul Național Anticorupție a informat că are loc procedura de desigilare și examinare a plicurilor cu listele electorale în prezența a trei membri ai CEC din UTA Găgăuzia, inclusiv a șefei Comisiei, și a avocatului CEC. Atunci, CNA a precizat că „Acțiunile efectuate de CNA, sub conducerea Procuraturii Anticorupție, nu afectează, la moment, în niciun mod procesul judiciar de validare a alegerilor”.

Amintim că, până în prezent, funcția de bașcan a fost exercitată de Irina Vlah, care a avut două mandate consecutiv și nu a mai putut candida.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: