image
Sursa foto: Profimedia Images

Autoritățile ucrainene anunță un incendiu la cea mai mare centrală nucleară din Europa, ca urmare a bombardamentelor ruse

Un incendiu a izbucnit în noaptea de joi spre vineri la centrala nucleară Zaporijjia, cea mai mare din Europa, situată în orașul Enerhodar, din sud-estul Ucrainei, relatează CNN și BBC citând oficiali ucraineni. La rândul său, Casa Albă a transmis că monitorizează situația, iar Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat într-un mesaj pe Twitter că știe că sunt raportate bombardamente la centrala nucleară Zaporijjia și că este în contact cu autoritățile ucrainene în legătură cu situația.

Aproape de ora 05:00 luptele au încetat, iar nivelul de radiații este în prezent normal, deși incendiul continuă la instalație, a declarat vineri un purtător de cuvânt al centralei, citat de CNN și Digi24.

Andrii Tuz a declarat că centrala nu a suferit daune critice, însă doar o singură unitate de generare a energiei din șase este operațională.

„O mulțime de echipamente tehnice au fost lovite” în atac, a declarat el pentru CNN.

Tuz a mai spus că atunci când pompierii au ajuns inițial să stingă incendiul, au fost întâmpinați cu focuri de armă și s-au întors din drum.

Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a scris vineri pe Twitter că armata rusă „trage din toate părțile” asupra centralei nucleare din Zaporijjia. „Rușii trebuie să înceteze IMEDIAT focul, să permită accesul pompierilor, să stabilească o zonă de securitate!” a cerut Kuleba. Ministrul spune că dacă centrala ar exploda, dezastrul ar fi de 10 ori mai mare decât cel de la Cernobîl.

Centrala nucleară din Zaporijjia este cea mai mare din Europa, potrivit site-ului uzinei. Aceasta susține o cincime din totalul energiei electrice generate în Ucraina.

Centrala nucleară are în total șase unități, prima fiind conectată la rețeaua electrică în 1984, iar cea de-a șasea în 1995.

Zaporijjia este situată la aproximativ 200 de kilometri vest de orașul Donețk, pe teritoriul uneia dintre cele două republici autoproclamate recunoscute luna trecută de Rusia ca state independente.

Trupele rusești încercaseră să intre în oraș cu tancuri și să captureze uzina încă de miercuri, dar locuitorii și angajații s-au adunat în jurul uzinei și pe drumurile din jurul acesteia.

Noutăţile partenerilor

comentarii: