image
Sursa foto: dexologia.ro

Apicultorii sunt la pământ: Înghețurile, seceta și pandemia le-au compromis afacerile // VIDEO

Apicultorii sunt la pământ. Înghețurile, seceta, dar și pandemia au compromis afacerea multor prisăcari. Aceștia încearcă acum să găsească cumpărători mai înstăriți, ca să-și răscumpere cât de puțin pierderile. O piață eficientă au devenit târgurile apicole, desfășurate în aceste zile în centrul Chișinăului.

Sandu are împreună cu părinții săi 200 de familii de albini. La târg a venit cu șapte feluri de miere. Sandu spune că toate sunt bune pentru sănătate, dar cel mai bine se vinde mierea de salcâm.

Sandu, apicultor: „Mierea de tei e foarte bună pentru răceală. Mierea de salcâm o pot consuma copiii de până la doi ani, alergicii, diabeticii. Mierea de hrișcă e foarte bună pentru circulația sângelui. Mierea polifloră are un complex mai mare de vitamine. Mierea de rapiță e cea mai bogată miere în calciu, iar acest lucru ne arată și această spumă albă, care s-a format, aici e cel mai mare procentaj de calciu în miere."

Mierea naturală poate fi deosebită de una contrafăcută, aplicând câteva reguli simple.

Cătălina Coropat, apicultor: „Una dintre metode este de a pune mierea pe mână. O masăm un pic și ea nu trebuie să se lipească. A doua poate să fie bula care se ridică în sus, acum că este frig afară va veni mai greu bula."

Prisăcarii afirmă la unison că se confruntă cu cea mai dificilă situație din ultimii 30 de ani.

Constantin Cojocari, apicultor: „Anul asta fost un an extraordinar de greu, cu secetă. Din toți anii în care mă ocup cu apicultura, acesta este cel mai dificil. Anul acesta miere s-a scurs practic 10 %."

În consecință, a crescut prețul de vânzare a mierii.

Odată cu răcirea timpului au crescut solicitările pentru produsele apicole, care sunt remedii naturale împotriva răcelii, dar și pentru ceaiurile naturale.

Nina Dobrovolscaia, antreprenor: „Avem ceai din crenguțe, muguri și frunze ale copacilor fructiferi: vișină, prună și gutuie. Noi nu stropim cu substanțe chimice. Folosim doar cele mai la îndemână lucruri, cum ar fi săpunul."

Târgul apicol din Scuarul Catedralei în este ultimul din acest an și poate fi vizitat până duminică.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: