image
Sursa foto: ft.com

Bill Gates consideră că pandemia este mult mai ușor de rezolvat decât criza climatică

Rezolvarea problemelor climatice ar fi “cel mai uimitor lucru pe care l-a făcut vreodată omenirea”, spune miliardarul fondator al Microsoft. Noua carte a lui Bill Gates, numită How to Avoid a Climate Disaster, este un ghid pentru abordarea încălzirii globale.

„Nu am făcut niciodată o tranziție așa cum ar trebui să facem în următorii 30 de ani. Nu există niciun precedent pentru acest lucru”, spune Gates. 51 de miliarde de tone de gaze cu efect de seră sunt adăugate anual în atmosferă, iar Bill Gates se axează pe felul în care tehnologia ar trebui să contribui la reducerea lor la zero.

Sursele regenerabile precum eolienele și energia solară ne pot ajuta pe zona de energie electrică, dar, așa cum subliniază Bill Gates, aceasta reprezintă mai puțin de 30% din emisiile totale. Celelalte 70% din emisiile nocive sunt legate de producția oțel, ciment, sisteme de transport, producția de îngrășăminte și multe altele, scrie Biziday.ro.

Fondatorul Microsoft susține că majoritatea utilizatorilor de combustibili fosili nu plătesc nimic pentru daunele aduse mediului și, de aceea, spune el, guvernele trebuie să intervină prin investiții în cercetare și dezvoltare pentru ca noi produse și tehnologii să facă posibilă tranziția către o economie mondială curată. Gates mai precizează că deciziile guvernamentale trebuie să fie un “impuls constant de 30 de ani”, deoarece “afacerile nu pot schimba toată acea infrastructură fizică decât dacă semnalele pieței sunt constante și foarte clare”.

“Dacă cumpărați o mașină electrică, un hamburger dintr-un înlocuitor de carne, o soluție electrică de căldură pentru casa dumneavoastră, ajutați la creșterea producției acestor produse și, prin urmare, ajutați la scăderea prețurilor”, a declarat el.

Bill Gates folosește avioane private, dar insistă asupra faptului că acestea sunt alimentate cu biocombustibili – combustibili de aviație fabricate din produse vegetale, pentru care spune că plătește de trei ori mai mult.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: