image
Sursa foto: jurnal.md

AȘM, împotriva reformei MEC: „În România și Ucraina institutele de cercetare funcționează în cadrul academiilor de știință”

Academia de Științe a Republicii Moldova solicită Guvernului stoparea procesului de reformare a domeniilor de cercetare și inovare prezentat la începutul săptămânii trecute de Ministerul Educației și Cercetării.

Adunarea Generală a membrilor titulari și membrilor corespondenți ai Academiei de Ştiinţe a Moldovei motivează că o astfel de reformă amplă „trebuie bine gândită, argumentată, consultată cu comunitatea științifică și societatea”.

„Pentru a nu admite pierderea identității institutelor de cercetare, a vizibilității lor internaționale, este imperios necesară păstrarea personalității juridice, a autonomiei decizionale și financiare a institutelor de cercetare”, informează AȘM.

Instituția mai precizează că în contextul reformării sistemului de cercetare, este necesară aprobarea și adaptarea experienței statelor vecine, cum ar fi România și Ucraina, unde institutele de cercetare funcționează în cadrul academiilor de științe, oferind condiții optime pentru dezvoltarea științelor fundamentale și aplicative în vederea îndeplinirii comenzilor de stat.

„Intențiile, propunerile de reformare trebuie să se bazeze pe o evaluare obiectivă și transparentă, pe o argumentare convingătoare şi doar în urma discuțiilor publice atât în cadrul colectivelor vizate, cât și la nivel de întreaga comunitate științifică, să fie aplicată”, se mai spune în declarația membrilor AȘM.

Amintim că deja trei universități, Universitatea Agrară din Moldova, Universitatea din Tiraspol și Academia de Administrare Publică au criticat reforma din învățământul superior, anunțată luni, 27 iunie, de Ministerul Educației și Cercetării.

Este vorba de reducerea numărului de instituții superioare de învățământ de la 28, câte există în prezent, la 4. Procesul de reorganizare este planificat să aibă loc în vara anului 2022, între perioada de absolvire a studiilor și începutul noului an de studii. Admiterea la studiile superioare se va desfășura doar în instituțiile reorganizate, iar transferul studenților se va finaliza până la începutul noului an de studii.

Noutăţile partenerilor

comentarii: