image
Sursa foto: jurnal.md

Grupul Petrenco cere lustrația celor care le-au fabricat dosarul; Lista persoanelor care ar fi urmat ordinele lui Plahotniuc

Reprezentanții grupului Petrenco cer lustrația celor care se fac responsabili de fabricarea dosarului politic pe numele lor, dosar în privința căruia CEDO a dat verdictul zilele trecute, constatând violarea mai multor articole din Convenție de către Republica Moldova și condamnând guvernul să achite despăgubiri de 68.000 de euro reclamanților.

Într-o conferință de presă, reprezentanții grupului Petrenco au comentat și scuzele prezentate de Procuratura Generală, dar au venit și cu o listă de persoane care s-ar face responsabile de fabricarea dosarului, cerând o lustrație civică a acestora.

„Declarația Procuraturii Generale e una întârziată. Sigur că e mai bine mai târziu decât niciodată, dar îmi pare rău că a fost nevoie de 6 ani ca să înțeleagă că toate învinuirile în acest dosar au fost fabricate. Sper că acest dosar va fi un imbold pentru toată societatea ca să înceapă o procedură de lustrație a tuturor celor care se ocupau cu dosare politice în ultimii ani, în perioada regimului Plahotniuc. E vorba de foarte multe persoane concrete, despre procurori, executori, judecători, persoane din anturajul lui Plahotniuc. Noi am dori ca acest dosar să fie continuat ca o lustrație civică din partea societății și să urmeze acțiuni foarte concrete. Și nu e vorba doar despre dosarul în cazul nostru. Toți cei vinovați în instrumentarea dosarelor politice să fie făcuți publici, să fie pornite dosare împotriva lor. Știu că acest dosar a fost folosit ca o sperietoare pe parcursul mai multor ani de către regimul Plahotniuc”, a declarat Grigore Petrenco, în cadrul unei conferințe de presă.

„Cele mai bune scuze ar fi dacă acei oameni care au îndeplinit ordinele lui Plahotniuc să răspundă financiar și juridic pentru faptele lor. E bine, desigur, că Procuratura a prezentat scuze, dar oamenii sunt nevoiți să găsească dreptatea în instanțe internaționale ca și organele de acasă în sfârșit să înțeleagă acest lucru”, a declarat și Pavel Grigorciuc, în timpul conferinței.

Grigorciuc s-a referit în mod special la agentul guvernamental al RM la CEDO, Oleg Rotari, despre care a spus că a fost avocatului lui Plahotniuc la curtea de la Strasbourg. „Acesta și până în prezent continuă să apere cazuri de fărădelege în mai multe dosare politice aflate pe rol la CEDO. Ca să fie înlocuit, e nevoie doar de voința politică a noii guvernări și a noului ministru al Justiției. Ne adresăm noii puteri să curețe instituțiile”, a adăugat Pavel Grigorciuc.

Reprezentanții grupului Petrenco au dat citire și unei liste de persoane despre care spun că au luat parte la fabricarea dosarului împotriva lor:

Fostul șef PD, oligarhul Vladimir Plahotniuc

Colonelul Silviu Mușuc, fost șef-adjunct al Poliției Capitalei

Finul lui Plahotniuc, Dorin Damir

Agentul guvernamental la CEDO, Oleg Rotari

Foștii șefi ai Penitenciarului 13, Valeriu Starâi și Igor Juvală

Fostul șef al Administrației Naționale a Penitenciarelor, Alexandru Pânzari

Fostul șef adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc

Foștii colaboratori ai fostei Direcții 5: Sergiu Balan, Elena Grosu

Procurori:

Igor Popa

Nicu Șendrea

Alexandru Arcer

Ion Brânză

Andrei Dulghieru

Maxim Mătângă

Judecători:

Ludmila Ursu

Natalia Clevadî

Tatiana Bivol

Grigore Cazacu

Angela Ciubotaru

Anatolii Galben

Ghenadie Bârnaz

Denis Babalău

Vitalie Ciumac

Veniamin Chihai

Violeta Gârleanu

Stela Beșleagă

Oleg Melniciuc

Iurie Iordan

Ghenadie Lâsâi

Silvia Vrabii

Iurii Melinteanu

Elena Cobzac

Gheorghe Iovu

Ghenadie Morozan

Oxana Robu

Igor Mânăscurtă

Noutăţile partenerilor

comentarii: