image
Sursa foto: AP

Directorul de comunicare al CoE confirmă: Întrevedere dintre Andrei Năstase și Thorbjorn Jagland, azi la Strasbourg

Preşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, va avea astăzi o întrevedere cu Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland.

Despre aceasta anunță Daniel Holtgen, director de comunicare la Consiliul Europei.

După protestul de amploare de duminică, din Piața Marii Adunări Naționale, liderul PAS și cel al Platformei DA au declarat că vor avea grijă ca rezoluția votată de protestatari să ajungă pe masa oficialilor europeni.

Secretarul General al Consiliului Europei a avut ieri o întrevedere cu premierul Pavel Filip

„În cadrul discuțiilor, cei doi oficiali au efectuat un schimb de opinii privind evoluţiile politice curente din Republica Moldova și dialogul dintre țara noastră şi Consiliul Europei”, informează Serviciul de presă al Guvernului.

„Totodată, a fost discutată situația privind invalidarea alegerilor din municipiul Chișinău și anunțul făcut de prim-ministru și președintele Parlamentului privind crearea unui grup de lucru în Legislativ pentru analiza prevederilor care reglementează restricțiile în perioada electorală. Secretarul General Jagland a confirmat disponibilitatea Consiliul Europei de a oferi expertiză juridică și a împărtăși bunele practici ale CoE în acest domeniu”, se spune într-un comunicat de presă al instituției.

Precizăm că secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a fost primul demnitar de nivel înalt care în 2015 a declarat că Republica Moldova este un stat capturat.

Într-un articol publicat în The New York Times, oficialul european a vorbit despre pericolele care planează asupra ţării noastre, afirmând că acest stat capturat de oligarhi trebuie să fie întors cetăţenilor.

„Republica Moldova - o ţară mică, de doar 3,5 milioane de oameni – riscă să devină următoarea criză de securitate a Europei, cu potenţiale consecinţe dincolo de frontierele sale. Corupţia rămâne endemică şi statul încă se află în mâinile oligarhilor, în timp ce veniturile mici au determinat sute de mii de moldoveni să plece peste hotare în căutarea unei vieţi mai bune. Un miliard de dolari a dispărut din trei bănci din ţară. Scandalul a ajuns să reprezinte eşecul statului de a proteja interesele cetăţenilor. Puţini cred că cei responsabili vor fi traşi la răspundere sau că banii vor fi returnaţi. Valoarea monedei naţionale a scăzut, ratele dobânzilor au explodat, iar recesiunea s-a conturat. Toată finanţarea din afară a fost suspendată, în aşteptarea acţiunilor concrete în lupta cu corupţia şi stabilizarea sectorului financiar. În cazul în care autorităţile nu reuşesc să îndeplinească cerinţele pentru restabilirea sprijinului extern, ţara se va confrunta cu turbulenţe economice grave. Eliberat de corupţie, acesta poate fi transformat. Dar, întâi de toate, acest stat capturat trebuie să fie returnat cetăţenilor”, afirma tranşant oficialul european.

Noutăţile partenerilor

comentarii: