image
Sursa foto: antena3.ro

Omul lui Dodon, Pavel Abraham, rămâne în comisia pentru selectarea judecătorului la CEDO

Pavel Abraham, membrul desemnat de Igor Dodon în comisia pentru selectarea judecătorului la Curtea Europeană a Drepturilor Omului din partea Republcii Moldova, rămâne în comisie. Asta chiar dacă președintele Maia Sandu a cerut ca acesta să fie înlocuit cu judecătoarea Viorica Puică. Ministrul Justiției din guvernul demisionar, Fadei Nagacevschi, susține însă că Sandu nu are dreptul să retragă membrul desemnat de fostul președinte.

Pavel Abraham a fost surprins astăzi în fața Ministerului Justiției, acolo unde s-au întrunit mebrii comisiei pentru selectarea candidaților la funcția de judecator la CEDO din partea Moldovei.

Aseară, în cadrul emisiunii ”Cabinetul din Umbra”, ministrul Nagacevschi a făcut trimitere la regulament și a spus că doar membrul poate decide dacă se retrage sau nu din comisie. Mai mult, acesta a insistat ca Maia Sandu să-i retragă pe Abraham prin decret sau ordin, chiar dacă Dodon l-a desemnat printr-o simplă scrisoare.

„Nu este decret. Este o scrisoare semnată de către doamna Sandu, unde se spune că se dispune. ”A dispune” se face fie pe ordin, fie prin decret, trebuie să existe un act administrativ, dar scrisoarea nu este un act administrativ. Prin scrisoare poți să oferi indicații consilierilor prezidențiali, administrației prezidențiale, nu și Guvernului Republicii Moldova. Eu aștept un ordin sau un decret”, a declarat Nagacevschi.

Am încercat să-i luăm o reacție consilierului prezidențial pe probleme juridice Olesea Stamate, dar aceasta nu ne-a răspuns la telefon. Pe 14 ianuarie, președintele Maia Sandu a retras pe Pavel Abraham din componența Comisiei pentru selectarea candidaților la funcția de judecător la CEDO membrul desemnat de fostul șef de stat Igor Dodon. Anterior, Olesea Stamate a explicat că Abraham a fost retras din cauza unor dubii rezonabile cu privire la integritatea acestuia.

comentarii: