image
Sursa foto: degruyter.com

Top 7 cele mai mari scandaluri din sport din ultima decadă

Perioada anilor 2010-2020 a fost zdruncinată de unele dintre cele mai de răsunet scandaluri din istoria sportului, de la fotbal la tenis, de la NFL la ciclism și Jocurile Olimpice, iar noi te provocăm să te alături discuției în secțiunea de comentarii.

7. Un jaf inventat. Înotătorul Ryan Lochte

În timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, din 2016, Ryan Lochte, de 12 ori medaliat la olimpiade, i-a anunțat pe organizatori că el și trei coechipieri au fost jefuiți sub amenințarea armei în afara parcului olimpic.

Lumea sportului și nu numai a fost șocată, însă nu atât de mult cât a fost atunci când investigația poliției braziliene a descoperit că sportivul american inventase întreaga poveste.

Camerele de supraveghere au arătat că, de fapt, cei patru înotători vandalizaseră o benzinărie și s-au luat la bătaie.

Lochte a fost suspendat pentru 10 luni, iar ceilalți trei au primit suspendări de 4 luni.

Doar doi ani mai târziu, același Lochte a fost prins dopat și cariera sa a spiralat în adâncuri nebănuite.

6. NBA – scandalul conturilor false pe twitter

A fost cu siguranță unul dintre cele mai ciudate scandaluri ale decadei trecute din baschetul nord-american.

Președintele clubului Philadelphia 76ers, Bryan Colangelo și soția sa au fost descoperiți a fi fost în spatele mai multor zeci de conturi de Twitter, cu ajutorul cărora își apăra imaginea, atacându-i în același timp pe mulți dintre oficialii sau baschetbaliștii propriei echipe.

Inițial Colangelo a negat acuzațiile, mai târziu însă a demisionat din funcție.

5. Luiz Suarez – scandalul conturilor false pe twitter

Fostul star al Barcelonei, acum jucătorul lui Atletico Madrid, a făcut furori la Campionatul Mondial din 2014.

”Pe atunci, Suarez juca pentru Liverpool – spune Constantin Mazilescu, expert de pariere, al cărui profil îl poți vizualiza aici – și gestul din meciul cu Italia i-a afectat profund imaginea în Albion.”

În partida cu Squadra Azzura, Suarez l-a mușcat pe Giorgio Chellini și imaginile nu au fost deloc măgulitoare.

Ulterior, argentinianul i-a cerut scuze lui Chllini: ”Regret profund și îi cer scuze lui Giorgio Chellini și familiei fotbalului în general, asigurându-vă că un asemenea incident nu se va repeta.

Pentru ca lucrurile să fie și mai neplăcute, Suarez deja avea alte două antecedente de același fel.

Acum, însă, Suarez pare să fi lăsat în spate acest episod și are chiar cote foarte bune, pentru a deveni golgheter în La Liga în acest sezon, de care poți beneficia cu betano bonus.

4. Cazul de doping Maria Sharapova

În 2016, rusoaica a creat o undă de șoc după ce a anunțat că a fost depistată pozitivă în timpul turneului de tenis de la Australian Open, după ce a utilizat celebrul, de acum, Meldonium.

Sharapova a susținut că a utilizat în ultimii zece ani aceast susținător cardiac, care intrase pe lista substanțelor interzise chiar la începutul lui 2016.

Federația Internațională nu a fost convinsă de explicațiile atletei, cum că l-ar fi utilizat pentru deficiențele de magneziu și din cauza istoricului din familie cu afecțiuni diabetice.

A primit o suspendare de 2 ani, redusă ulterior la 9 luni.

3. Controversa lotului Rusiei de la JO 2016 – Rio

Cu puțin timp înaintea începerii Jocurilor Olimpice, WADA a lansat bomba: o investigație independentă arăta că atleții ruși ar fi fost protejați și chiar încurajați să se dopeze, beneficiind de un program național.

Inițial s-a cerut excluderea totală a Rusiei de la eveniment, însă până la urmă s-a ajuns la varianta excluderii a 111 sportivi și acceptarea a 278, care au concurat sub steagul internațional, în timp ce la Rusia nu a avut voie să participe deloc la Jocurile Paralimpice.

2. Qatar a câștigat dreptul de a organiza Cupa Mondială din 2022

A fost o surpriză imensă când în 2010 Qatar a fost desemnată să organizeze ediția din 2022 și, destul de repede au apărut acuzații de mituire și chiar legate de căldura extremă – ceea ce a dus inițial chiar la programarea în iarnă a turneului.

Scandalul a căpătat o asemnea amploare, încât a dus chiar la înlăturarea lui Sepp Blatter de la conducerea forului FIFA în 2015.

La tot acest scandal s-au adăugat acuze chiar mai grave de sclavagism în utilizarea forței de muncă pentru construcția stadioanelor și chiar lipsa unor măsuri minime de sigurață pe șantiere, ce ar fi dus la sute de decese.

1. Cazul de dopaj Lance Armstrong

Minciunile, dezmințirile agresive și apoi interviul de la Oprah.

Lance Armstrong a coborât de pe cea mai înaltă poziție pe care un atlet o poate avea, din postura de septuplu câștigător al Turului Franței, la cea de cel mai mare trișor din istoria sportului.

Agenția Americană Anti-doping (USADA) a descoperit programul sofisticat de dopaj pus la punct din 1998 încolo.

În urma investigației, lui Lance i-au fost anulate toate rezultatele și a fost suspendat pe viață din activitatea sportivă.

Apoi, a urmat celebrul interviu de la Oprah, în care a mărturisit utilizarea a numeroase substanțe interzise, de la HGH, EPO și transfuzii.

Până la această dată, Lance rămâne convins că a câștigat pe merit toate competițiile, acuzând întreaga lume a ciclismului de practici similare cu cele ale echipei US Postal.

Noutăţile partenerilor

comentarii: