image
Sursa foto: moldovenii.md

Interesul joacă fesul la Ștefan Vodă: Aleșii locali se opun implementării unui proiect de zece mil. de lei

Primăria orașului Ștefan Vodă este pe cale de a câștiga un proiect intercomunitar ce prevede construcția unei piețe agricole regionale, valoarea estimativă a investiției fiind de 10 milioane de lei, finanțarea de bază fiind realizată de Programul USAID Comunitatea Mea. Potrivit primarului de Ștefan Vodă, Vladislav Cociu, mulți consilieri orășenești au însă afaceri în cadrul actualei piețe și pentru a-și proteja interesele se opun acestei investiții.

Proiectul prevede construcția unei hale, a corpului administrativ, a unui depozit cu camere de răcire și de păstrare a produselor, parcare pentru 112 autoturisme, două blocuri sanitare, apă, canalizare, o zonă verde și una de odihnă și un laborator de testare a produselor.

Autoritățile publice locale din orașul Ștefan Vodă au semnat un memorandum cu alte 15 primării din localitățile vecine, obiectivul fiind crearea oportunităților pentru producătorii autohtoni din această zonă a Republicii Moldova pentru a-și comercializeze marfa.

Primarul orașului Ștefan Vodă, Vladislav Cociu, declară că piața actuală este veche și neîncăpătoare. „Acolo în ultimii 40 de ani nu s-a făcut nicio investiție, nu există infrastructură de drumuri, nici sistem de canalizare, apeduct etc. Piața a fost monopolizată, micii producători nu prea au acces în ea, intermediarii sunt cei care fac astăzi acolo legea”.

În cadrul Consiliului orășenesc sunt 9  consilieri din partea PSRM, 7 din partea Platformei DA și 1 din partea PD.

„Ei spun că nu suntem transparenți și piața se face pentru primar. Noi însă am elaborat un sondaj și 96% dintre cei intervievați au votat pentru ca să fie construită o piață nouă. Am elaborat și un studiu de fezabilitate care ne-a costat 89 000 de lei, pentru a identifica care este potențialul raionului, ce produse cresc în zona noastră, dar și ce oportunități vor apărea odată cu deschiderea noii piețe. În studiu este stipulat foarte clar care sunt avantajele acestei investiții. Cu toate acestea, cei mai mulți consilieri orășenești nu sunt dispuși să voteze pentru ca această inițiativă să devină realitate”, afirmă primarul

Primarul consideră că nu doar din cauza intereselor economice se pun bețe în roate acestui proiect. „Administrația locală din Ștefan Vodă a ales să o susțină pe Maia Sandu și echipa sa în ultimele campanii electorale. Socialiștii sunt disperați, iar fostul primar care reprezintă acum Oficiul teritorial al Cancelariei de Stat a dat indicații consilierilor orășenești să nu voteze pentru acest proiect, ca nu cumva primarul Vladislav Cociu să facă mai multe decât a făcut dânsul. În oraș deja sunt foarte multe realizări pe care cetățenii le observă. Le-am spus că noi nu vrem să distrugem actuală piață, vrem însă să creăm un serviciu regional, pentru ca oamenii să poată deschide afaceri noi. Noua piață ar genera venituri noi, majorări de salarii, competitivitate, iar „acești bravi eroi”, fără a avea argumente plauzibile, nu vor să voteze”.

Cu bugete locale austere, majoritatea primăriilor își doresc să câștige bani din proiecte pentru a putea soluționa problemele din comunitate și depun foarte mult efort pentru a obține asemenea finanțări, precizează Congresul Autorităților Locale din Moldova, asociație care întrunește și apără drepturile primarilor.

Joi, 29 iulie, o decizie referitoare la acest proiect urmează a fi discutată în cadrul ședinței Consiliului orășenesc Ștefan Vodă.  „Urmează să vedem ale cui interese vor prevala, cele ale unui grup de persoane cu interese personale și înguste sau totuși ale întregii comunități”, menționează CALM.

comentarii: