image
Sursa foto: jurnal.md

Majoritatea restricțiilor, ELIMINATE din 1 iunie; Se deschid piețele, restaurantele și sălile de sport; Ce restrângeri rămân

Începând cu săptămâna viitoare, vor fi eliminate restricțiile privind activitatea piețelor și a centrelor comerciale din municipiile Chișinău și Bălți. Tot începând cu 1 iunie ar putea fi reluată activitatea transportului internațional de pasageri, a întreprinderilor din domeniul HoReCa și a sălilor de sport. Anunțul a fost făcut de președintele Igor Dodon, după întâlnirea cu premierul Ion Chicu și speakerul Zinaida Greceanâi.

Potrivit șefului statului o decizie oficială în acest sens ar putea fi adoptată astăzi de Comisia Națională pentru Sănătate Publică.

„Am decis împreună cu prim-ministrul ca începând cu 1 iunie să fie scoase restricțiile pentru aceste activități. Dacă Comisia va accepta, vom avea interdicții doar pentru sistemul educațional: grădinițe și școli, dar și pentru întrunirile în grupuri mai mari de 50 de persoane”, a spus Igor Dodon.

Președintele a mai menționat că a luat aceste decizii reieșind din situația epidemiologică prezentată de experți care atestă „o dinamică pozitivă”.

„În săptămâna 18-24 mai, a 21-a săptămână de epidemie, numărul de cazuri a scăzut cu 8,9%. Numărul celor vindecați a crescut de 2,9 ori. Numărul deceselor a scăzut de șapte ori. Avem o dinamică pozitivă”, a menționat șeful statului.

Igor Dodon a mai spus că săptămâna precedentă rata de contagiozitate a fost de 0, 89%, pe când la începutul lunii aprilie era de 3,17%.

„Când o persoană poate infecta sub un procent, acest fapt presupune că nu avem o creștere masivă a numărului de cazuri. Un trend semnificativ de scădere a cazurilor va fi când rata va scădea de la 0,9% la 0,6%. Săptămâna trecută a fost de 0,89%, cealaltă de 1, 38%”, a mai spus Igor Dodon.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: