image
Sursa foto: news.church.ua

RUPTURĂ DE PROPORȚII în Patriarhia Rusă: Biserica Ortodoxă a Ucrainei și-a declarat independența

Biserica Ortodoxă a Ucrainei (BOU), subordonată Patriarhiei de la Moscova, și-a declarat independența, ca rezultat al agresiunii ruse în această țară, și cheamă la dialog Biserica Ortodoxă Autocefală a Ucrainei, recunoscută de Constantinopol, în scopul creării unei singure biserici ortodoxe naționale. Decizia a fost luată ieri seara de Soborul Arhieresc, condus de Mitropolitul Onufrie al Ucrainei, după ce pe parcursul zilei, la Mănăstirea „Sf. Pantelimon” din Kiev, a avut loc adunarea generală extraordinară a arhiereilor, preoților, călugărilor și enoriașilor acestei structuri bisericeșri, informează church.ua, portalul oficial al BOU.

După o zi întreagă de discuții despre situația bisericii locale, ca urmare a invaziei armatei ruse în Ucraina, Soborul Arhieresc de la Kiev a luat o decizie fără precedent în istoria Patriarhiei Ruse. Astfel, BOU și-a anunțat independența totală, efectuând modificările de rigoare în Statutul său. În declarația ierarhilor ucraineni, care au părăsit Biserica Ortodoxă Rusă, se menționează următoarele:

„Soborul condamnă războiul ca pe o încălcare a poruncii Dumnezeiești: „Să nu ucizi!” și își exprimă condoleanțe față de toți cei care au suferit în urma războiului. Soborul se adresează către autoritățile Ucrainei și ale Federației Ruse cu rugămintea de a continua negocierile în căutarea unui consens care să oprească vărsările de sânge. Biserica Ortodoxă Ucraineană își exprimă dezacordul față de poziția Patriarhului Moscovei și al Întregii Rusii cu privire la războiul din Ucraina. Soborul a aprobat unele amendamente la Statutul BOU, care confirmă integritatea și independența totală a Bisericii Ortodoxe a Ucrainei.”

În aceeași declarație, se arată că Soborul Arhieresc optează pentru unificarea tuturor creștinilor ortodocși ucraineni într-o sigură structură bisericească și este pregătit pentru a purta discuții în această privință cu Biserica Ortodoxă Autocefală a Ucrainei, aflată în comuniune cu Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol.

Chiar în prima zi de război, ÎPS Onufrie, mitropolitul Kievului și al întregii Ucraine, făcând abstracție de poziția Patriarhului Chiril, i-a trimis o scrisoare lui Vladimir Putin, prin care i-a cerut să-și retragă armata din țara sa și să oprească războiul fratricid. În cadrul ședinței Soborului Arhieresc, mitropolitul a vorbit și despre aceasta, făcând un rezumat al suportul acordat în timpul războiului de către BOU armatei ucrainene și oamenilor de rând.

„Din prima zi a invaziei trupelor ruse pe teritoriul statului nostru suveran și independent, Biserica Ortodoxă a Ucrainei a condamnat această agresiune militară și a cerut încetarea vărsării de sânge. Din păcate, vocea Bisericii noastre nu a fost auzită. În afară de rugăciunile fierbinți pentru pace în lăcașurile sfinte din Ucraina, din primele zile ale războiului, am construit adăposturi în caz de bombardamente. Biserica s-a implicat nu doar pentru a-și apăra Patria, dar și pentru a acorda asistență atotcuprinzătoare militarilor ucraineni, spitalelor, oamenilor pașnici, refugiaților și tuturor celor care aveau nevoie de sprijin”, a precizat mitropolitul.

De exemplu, a adăugat ÎPS Onufrie, peste 13 mii de refugiați din localitățile distruse de război au fost cazați în biserici și mănăstiri. Voluntarii BOU hrănesc zilnic peste șase mii de oameni și până în prezent au oferit circa 1,5 tone de ajutor umanitar victimelor războiului, 126 de tone au fost împărțite în orfelinate, spitale și puncte de cazare pentru refugiați, iar 190 de tone au ajuns la apărătorii Ucrainei și la familiile lor. Totodată, a spus arhiereul, biserica a cumpărat 20 de automobile pentru armată, iar preoții și studenții de la teologie donează sânge în mod regulat pentru cei răniți.

Cu toate că biserica condusă de el condamnă deschis agresiunea rusă, ÎPS Onufrie și-a exprimat regretul că 40 de biserici ale BOU au fost preluate forțat de către reprezentanții Bisericii Ortodoxe Autocefale. Despre aceste cazuri, el a anunțat procurorul genral al și Rada Supremă a Ucrainei.

Menționăm că, pe 22 martie, în Rada Supremă a fost înregistrat un proiect de lege cu privire la interzicerea activității Patriarhiei Moscovei pe teritoriul Ucrainei. Proiectul prevede inventarierea și naționalizarea tuturor proprietăților BOU timp de 48 de ore după adoptarea legii.

Potrivit datelor BOU, după invazia armatei ruse, în Ucraina au fost distruse 80 de biserici, iar mai mulți preoți și călugări au fost uciși. Jurnal.md a scris că, în unele cazuri, ostașii ruși au bombardat eu înșiși lăcașurile sfinte care aparțineau până ieri Bisericii Ortodoxe Ruse.

news.church.uanews.church.ua
news.church.uanews.church.ua
news.church.uanews.church.ua
news.church.uanews.church.ua
news.church.uanews.church.ua
news.church.uanews.church.ua
news.church.uanews.church.ua
news.church.uanews.church.ua
news.church.uanews.church.ua

Noutăţile partenerilor

comentarii: