image
Sursa foto: jurnal.md

MAEIE, despre repatrierea celor blocați peste hotare; Prioritate vor avea copiii, studenții, persoanele aflate la tratament

Ruta care urma să aducă cei 180 de cetăţeni ai Republicii Moldova, blocaţi de câteva zile pe un aeroport din Cehia, nu a fost autorizată, așa cum s-a întâmplat și în cazul scandalului de la Paris, spune ministrul de Externe.

Ministrul de Externe, Oleg Țulea, a precizat, în cadrul unui briefing, că în perioada 6-12 aprilie vor fi organizate curse aeriene charter pentru următoarele destinații: Frankfurt, Lisabona, Madrid, Bruxelles, Varșovia, Dublin și Londra. Iar în perioada 13-19 aprilie vor fi organizate curse aeriene pentru repatrierea cetățenilor moldoveni aflați peste hotarele țării din următoarele destinații: Amsterdam, Veneția, Paris, Berlin, Roma, Londra și Praga.

„Listele de pasageri vor fi formate exclusiv în baza listelor compilate de misiunile diplomatice. Orice alte liste create de orcine nu sunt relevante. Prioritate la includerea în liste pentru pasageri vor avea copiii, minorii, studenții, persoanele aflate la tratament medical și cetățenii care se află într-o dificultate extremă. Cetățenii care vor fi selectați în baza listelor vor fi contactați personal pentru a primi detalii despre modalitatea de cumpărare a biletelor”, a declarat Țulea.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a pus la dispoziție acest mecanism de crearea listelor începând cu 29 martie, linkurile corespunzătoare pentru fiecare stat sunt afișate pe paginile de internet ale misiunilor diplomatice și ale oficiilor consulare ale RM, a punctat ministrul.

Țulea a vorbit și despre cazul cetățenilor moldoveni blocați pe un aeroport din Cehia și cel din Paris, menționând că aceste două rute nu au fost autorizate. Ministerul s-a referit și la obligativitatea conaționalilor noștri de a procura polița medicală la revenirea în stat.

„Am avut aceeași situație ca și scandalul legat de zborul din Paris, aceste rute nefiind autorizate, dar biletele fiind vândute către cetățeni. Nu a fost o problemă creată de ministerul Afacerilor Externe, n-a fost o problemă creată de guvern, dar ținem mult la cetățenii noștri. Am discutat cu autoritățile din Cehia ca să găsim soluții de cazare, hrană pentru cei blocați la aeroport. Despre polițele de asigurare medicală obligatorie, suntem de părerea că toți cetățenii RM trebuie să fie deținătorii acestor polițe”, a menționat Oleg Țulea.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: