image
Sursa foto: bloodjournal.org

Cel mai rar tip de sânge: I se spune „sângele de aur” şi doar 43 de persoane din întreaga lumea îl au (VIDEO)

„Sângele de aur” sau sângele cu Rh-ul nul a fost identificat la doar 43 de persoane din întreaga lume în ultimii 50 de ani. Acesta este foarte căutat pentru potenţialul ştiinţific şi pentru transfuziile de sânge, dar este destul de dificil să trăiești dacă îl ai deoarece este atât de rar.

La nivelul celulelor roşii din sânge există până la 342 de antigeni - moleculele care declanşează producerea anumitor proteine specializate numite anticorpi - iar absenţa acestora este cea care determină tipul de sânge al unei persoane. Aproximativ 160 dintre aceşti antigeni sunt consideraţi comuni, adică se găsesc în celulele roşii ale majorităţii oamenilor de pe planetă. Dacă cineva nu are un antigen care se găseşte la 99% din oamenii, atunci sângele lor este considerat rar şi dacă nu au un antigen găsit la 99,99% din oameni, atunci sângele lor este considerat foarte rar, potrivit Gândul.

Cei 342 de antigeni cunoscuţi aparţin sistemelui de 35 de grupe sanguine, dintre care sistemul Rh sau „Rhesus” este cel mai mare dintre ele, cu 61 de antigeni. Nu este neobişnuit ca oamenilor să le lipsească unul dintre aceşti antigeni. De exemplu, aproximativ 15% din caucazieni nu au antigenul D, antigenul Rh cel mai semnificativ, având deci RhD negativ. În contrast, tipurile de sânge Rh negativ sunt mult mai puţin frecvente în rândul populaţiilor asiatice (0,3 %). Dar ce se întâmplă dacă unui om îi lipsesc toţi 61 de antigeni Rh?

Până acum o jumătate de secol, medicii credeau că un astfel de embrion nu poate supravieţui nici măcar în uter iar dezvoltarea într-un adult normal părea chiar imposibilă. Dar în 1961, o femeie aborigină din Australia a fost identificată ca având sânge cu Rh-ul nul, ceea ce înseamnă că nu avea toţi antigeni din sistemul sanguin Rh, fapt care părea de neînţeles la acea dată. De atunci doar 43 de persoane cu sânge cu Rh-ul nul au fost identificate.

Sângele cu Rh-ul nul este numit „sânge de aur” din două motive. Cel mai important este faptul că lipsa totală de antigeni Rh înseamnă că acest tip de sânge poate fi acceptat de oricine cu un tip de sânge rar în sistemul grupelor de Rh. Potenţialul său de salvare este atât de enorm încât, deşi probele de sânge donate la băncile specializate sunt anonime, oamenii de ştiinţă încearcă adesea să identifice donatorii pentru a le cere în mod direct să doneze mai mult. Cu toate acestea, din cauza deficitului său, „sângele de aur” este dat pacienţilor aflaţi în cele mai extreme cazuri, pentru că este aproape imposibil de înlocuit.

Dar „sângele de aur” are, de asemenea, o valoare ştiinţifică imensă, deoarece ar putea ajuta cercetătorii să descopere misterele rolului fiziologic al sistemului intrigant şi complex al Rh-ului.

Noutăţile partenerilor

comentarii: