image
Sursa foto: Nadejda Roșcovanu

Primarul Ion Ceban minte: Din vecinătatea şcolilor NU au fost evacuate gherete (FOTOREPORTAJ)

Săptămâna trecută, pe 13 decembrie 2019, primarul Ion Ceban anunţa pe pagina sa de Facebook că de pe străzile Chişinăului ar fi fost evacuate 45 de gherete. „În ultimele 4 zile au fost evacuate 45 de gherete unde se vindeau în mare parte țigări. Aceste gherete își desfășurau activitatea contrar legii în apropierea instituțiilor educaționale și medicale”, scria Ceban.

Deja pe 16 decembrie 2019, pe pagina Primăriei Municipiului Chişinău a fost publicat un comunicat care informa că, pe parcursul săptămânii menţionate de Ion Ceban, de pe străzile capitalei ar fi fost evacuate nu 45, dar tocmai 90 de gherete! Chioşcurile evacuate, scria în comunicat, „vindeau ţigări în preajma şcolilor şi instituţiilor medicale”. Alte categorii de chioşcuri evacuate ar fi avut actele de amplasare expirate, anunţau responsabilii de pagina primăriei. Despre evacuarea gheretelor, se mai anunţa în comunicat, au raportat pretorii de sector, în cadrul şedinţei operative a serviciilor municipale.

„În perioada de referinţă, cele mai multe untităţi care comercializau produse de tutungerie au fost evacuate din sectoarele Râşcani, Botanica şi Ciocana, peste 20 din fiecare sector.

În context, primarul general Ion Ceban s-a arătat mulțumit de activitatea preturilor de sector privind evacuarea gheretelor problematice, declarând că astfel aspectul estetic al orașului este mai plăcut, dar și din punct de vedere al sănătății oamenilor este mai bine”, mai stă scris şi acum în comunicatul de presă de pe pagina oficială a Primăriei Municipiului Chişinău. Informaţia a fost intens mediatizată de presa din R. Moldova.

Am mers în sectoarele Râşcani şi Ciocana să fotografiem chioşcurile amplasate acolo. Am întrebat de oameni, locuitori ai acestor regiuni ale oraşului, dacă este adevărat că au fost evacuate 20 de chioşcuri din fiecare sector şi i-am rugat să ne arate locurile unde erau amplasate. Chişinăuienii spun că, de fapt, din sectoarele menţionate au fost evacuate doar câteva buticuri, 3-4 unităţi, dar nicidecum 20. Mai mult, unele din acestea au fost scoase cu mult timp înainte, spun locuitorii capitalei, şi nu săptămâna trecută. Iar că „aspectul estetic” al oraşului ar fi „mai plăcut”, vorba primarului, este o minciună.

Ca să nu dăm greş, am sunat la mai multe instituţii de învăţământ din aceste sectoare, din împrejurimile cărora primarul a spus că ar fi fost evacuate chioşcuri unde se vindeau ţigări, „contrar legii”, ca angajaţii şcolilor să ne confirme acest fapt.

Surpriză și aici. Profesorii cu care am vorbit au afirmat că în apropierea acestor instituţii nu au existat chioşcuri în care să se vândă produse de tutungerie şi alcool, respectiv nu este adeăvărat că din apropierea instituţiilor de învăţământ au fost evacuate astfel de gherete. Doar la Liceul Teoretic „Ion Creangă” din sectorul Ciocana ne-au spus că, într-adevăr, cu mult timp în urmă, din regiune au fost evacuate nişte gherete unde se vindeau ţigări. Numai că, oricum, în apropiere sunt multe magazine care vând şi acum produse de tutungerie şi alcool.

gheretegherete

Strada Bogdan Voievod, lângă intersecţia cu Bulevardul Moscovei. „Ion Ceban s-a arătat mulțumit de activitatea preturilor de sector privind evacuarea gheretelor problematice, declarând că astfel aspectul estetic al orașului este mai plăcut”, scrie în comunicatul de presă de pe pagina primăriei.

gheretegherete

Intersecţia străzii Bogdan Voievod cu Bulevardul Moscovei. La această intersecţie se îmbulzesc zeci de gherete.

gheretegherete

Pe strada Kiev, gheretele sunt îmbulzite în curţi chiar începând de lângă trotuarul străzii centrale. Trecerea lor de pe strazile centrale în curţile blocurilor nu schimbă deloc „aspectul estetic” al oraşului.

gheretegherete

Bulevardul Moscovei, sectorul Râşcani. Pe această stradă oamenii spun că mai demult au fost ridicate două chioşcuri. Oricum, chişinăuienii nu văd nicio difirenţă înainte de a fi ridicate şi după.

gheretegherete

Bulevardul Moscovei. Trotuarul arată de parcă ar fi fost spart pentru conectarea chioşcurilor la reţeaua de canalizare.

gheretegherete

Bulevardul Mircea cel Bătrân. De aici a fost evacuat un chioşc unde erau vândute ţigări, amplasat în faţa unui magazin mare unde, la fel, se vând ţigări.

gheretegherete

Strada Igor Vieru. Pe această stradă, spun unii trecători, au fost aduse multe dintre chioşcurile evacuate cândva din alte locuri din oraş.

gheretegherete

În sectorul Ciocana, oamenii au putut să identifice doar două chioşcuri care au fost scoase în săptămâna menţionată de Ceban.

gheretegherete

Bulevardul Mircea cel Bătrân. De aici a fost evacuat un chioșc săptămâna trecută. Aceste două chioşcuri evacuate din sectorul Ciocana, identificate de trecători, au fost amplasate pe strada Mircea cel Bătrân, în apropiere de strada Igor Vieru, acolo unde e o adevărată piaţă de gherete. Probabil, spun oamenii, nu mai aveau vânzări.

gheretegherete

În apropiere de piaţa din sectorul Ciocana, „aspectul estetic” al oraşului, despre care vorbeşte primarul Ion Ceban, lasă mult de dorit.

Fotoreportaj de Nadejda Roșcovanu

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: