image
Sursa foto: wall-street.ro

„Prima casă” devine o povară; Rata s-a majorat cu 60 la sută, iar mulți beneficiari nu mai pot să o achite

Criza complică situația celor care au accesat programul „Prima Casă”. Rata bancară s-a majorat, iar mulți beneficiari sunt în imposibilitate să o mai achite din cauza veniturilor mici. Vorbim de o majorare a ratei cu aproape 60 la sută. Pe internet a apărut o petiție semnată de peste 1700 de persoane, care cer ca rata să nu fie majorată. Exponenții guvernării fac apel la calm și spun că executivul lucrează la un program de compensații.

Beneficiar al proiectului „Prima Casă” este și Natalia Bzovaia. De 12 ani activează în calitate de învățătoare și este mamă a doi copii. Majorarea ratei este o povară uriașă pentru familia sa, spune femeia.

„Este foarte stresant. Ar putea fi mai mare decât salariul meu. Eu lucrez în școală. Aici salariul este plafonat, nu pot să tind la un salariu mai mare, se calculează numărul de ore. Nu pot să iau orele colegilor mei. Am doi copii. Unul este student, el activează undeva, dar următorul an trebuie să se pregătească pentru licență, deci va lucra mai puțin. Celălalt copil este clasa a VIII-a. Sunt cheltuieli pe lângă alimentație și medicamente. Mă sperie foarte mult”, spune femeia.

Natalia Bzovaia spune că a făcut față cu greu cheltuielilor în perioada rece a anului - atunci când încălzirea s-a scumpit de câteva ori. Salariul de dascăl și ceea ce câștigă din orele suplimentare nu sunt o soluție pentru a plăti creditul. Natalia este în culmea disperării și spune că ar putea fi nevoită să lase școala pentru pleca la muncă peste hotare.

„Este imigrarea - am făcut niște calcule și, în doi sau trei ani, aș putea să restitui datoria la bancă și să nu mai am stresul ratei lunare. Dar este foarte dificil. Am luat recent încă o diplomă, m-am perfecționat atâta timp ca să mă dedic țării, copiilor, învățământului și ar fi foarte aiurea și pentru mine și pentru copii”, mai afirmă Natalia Bzovaia.

Peste 2000 de persoane au semnat până la această oră o petiție online, prin care cer să nu fie majorată rata dobânzii la creditele „Prima Casă”. Numărul semnatarilor crește.

Deputatul PAS, Dumitru Alaiba spune că Guvernul pregătește un proiect pentru remedierea situației, dar majorarea ratei nu poate fi anulată.

„În executiv se pregătesc anumite scheme de susținere a familiilor vulnerabile, care riscă să fie supra-îndatorate. Din acest motiv am făcut un apel ca să fie pe pace, pentru că până la următoarea lună se planifică lansarea unor scheme de susținere. Detalii urmează să fie comunicate ulterior”, a spus Alaiba.

Mai mulți beneficiari ai proiectului „Prima Casă”, au fost informați de către bănci despre faptul că împrumuturile oferite vor crește cu 5,35 puncte procentuale. În prezent, 8030 de persoane sunt beneficiari ai acestui proiect guvernamental.

Noutăţile partenerilor

comentarii: