image
Sursa foto: privesc.eu

Proiect înregistrat în Parlament: Funcția de secretar de stat urmează să devină funcție de demnitate publică

Funcția de secretar de stat urmează să devină funcție de demnitate publică. O inițiativă legislativă în acest sens a fost înregistrată astăzi în Parlament de deputați ai Blocului ACUM. Totodată, deputații au înregistrat și proiectul de lege cu privire la anularea benzinăriilor, barurilor, restaurantelor și magazinelor duty-free la intrarea în RM.

„Împreună cu colegii, am înregistrat astăzi 2 inițiative legislative extrem de importante. Prima inițiativă vizează modificarea legislației în sensul în care funcția de secretar de stat să devină funcție de demnitate publică. Așa cum e în aproape toate statele europene, la nivelul ministerelor vor exista 2 nivele de funcții politice - miniștrii (conducere și coordonare generală) și secretarii de stat (coordonare pe domeniile și direcțiile încredințate) - și un nivel de funcție apolitică / administrativă / birocratică - secretar general (coordonare între subdiviziuni, calitate a actelor și respectare a procedurilor). Ca să fie clar - ceea ce a făcut PD-ul când ca și cum a „delimitat” funcțiile politice de cele apolitice sunt povești de adormit copiii. După cum s-a văzut și în campania electorală, „apoliticii” PD-ului înregimentați pe baza loialității față de fostul partid-stat în funcțiile de secretari de stat și secretari generali de stat au făcut campanile și s-au afișat alături de Plahotniuc mai ceva decât orice militant oficial a vreunui partid politic. Delimitarea politicului de administrativ se face acum - miniștrii și secretari de stat vor fi politici, restul - secretar general, șefi de direcții, consultanți și specialiști - vor fi funcționari publici, adică apolitici.

A doua inițiativă ține ține de un proiect de lege cu privire la anularea benzinăriilor duty free, a magazinelor, barurilor și restaurantelor duty free la intrarea în Republica Moldova și la intrarea în regiunea transnistreană. Suntem unica țară din lume care are așa ceva. Înțelegem pentru cine s-au făcut aceste legi. De aceea este imperios necesar să anulăm aceste prevederi. Benzinării duty free, magazine, baruri și restaurante duty free la intrarea în Republica Moldova și la intrarea în regiunea transnistreană nu vor mai exista”, a precizat deputatul fracțiunii PAS, Blocul ACUM, Sergiu Litvinenco.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: