image
Sursa foto: gov.md

Cod portocaliu la nivel național din cauza COVID-19; Chicu: Trebuie să fim îngrijorați, dar motive de panică nu sunt

În Republica Moldova a fost instituit cod portocaliu în legătură cu „riscul înalt” pentru populație privitor la importul și răspândirea infecției cu coronavirusul de tip nou. Se întâmplă după ce a fost înregistrat primul caz de infecție de COVID-19 depistat în RM la o persoană venită în Chișinău cu o cursă aeriană din Milano.

Situația a fost discutată astăzi dimineață, la ședința Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.

Până acum, au fost preluate și analizate 33 de probe ale persoanelor care au sosit în Republica Moldova din zone de risc. Dintre acestea, 32 au fost negative, iar în mare parte, persoanele sunt venite din Italia.

Deocamdată, autoritățile din Republica Moldova nu au luat măsuri cu privire la restricționarea rutelor de transport sau procesul de studiu.

Reprezentantul OMS, Igor Pokanevych, a îndemnat să nu fie aplicate măsuri precum prelungirea vacanței și a propus ca celula de criză să continue monitorizarea evoluției și să fie întreprinse numai măsuri rațional argumentate.

Totodată, acesta a precizat că recomandările OMS nu includ restricționarea rutelor de transport, considerând că aceste măsuri nu sunt eficiente.

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici, a menționat că, deocamdată, e prematur ca vacanța elevilor să fie prelungită, însă se va lua decizia de a stopa anumite manifestări din cadrul școlilor.

Totodată, ministrul Apărării, Victor Gaiciuc, a anunțat că a fost interzisă vizitarea unităților militare de către părinții și rudelor militarilor.

În context, responsabilii de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale susțin că toate instituțiile medicale specializate sunt dotate cu echipamente și medicamente pentru realizarea actului medical. Echipele de medici au fost instruite cu suportul OMS cu privire la tratarea cazurilor de infecție cu virusul de tip nou.

Au fost introduse fișe epidemiologice standardizate, care sunt completate la intrarea în țară, de cetățenii care vin din statele unde există cazuri de infecție cu virus de tip nou.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: