image
Sursa foto: Jurnal TV

Scandal la Leova din cauza unui apeduct „selectiv”: Oamenii se plâng că primarul îi pedepsește pentru că nu l-au votat

Conflict între mai mulți săteni din comuna Tochile-Răducani, raionul Leova, și primarul localității. Oamenii se plâng că alesul local ar selecta gospodăriile care sunt conectate la apeduct după culoarea politică și nu în funcție de necesități. Cei care nu l-au votat, nu vor fi asigurați cu apă. Până la soluționarea problemei, oamenii din mahala aduc apă cu căruța de la izvoare. Primarul Marin Ciobanu neagă acuzațiile și spune că de vină ar fi „niște chestii tehnice”.

Gospodăriile cu pricina, care nu au fost incluse în proiectul de asigurare cu apă, sunt situate în partea de sus a satului Tochile-Răducani. În acel vârf de deal au mai rămas să locuiască doar câteva persoane în etate.

„La tot satul trage apă și este gratis până la poartă, iar noi nu suntem pe proiect, toată mahalaua asta. Mergem la trei-patru kilometri și aducem cu căruțele, care și cum poate”, spune Veaceslav Leonti, locuitor al satului.

„Unica fântână o avem aici, care este lângă noi, și apa nu este chiar bună. Nu avem ce face. Avem noroc de vecini care au căruță. Aducem ne unde ne cade, de unde ne este mai aproape”, afirmă o altă locuitoare a satului Tochile-Răducani, Evdochia Frumuzachi.

O altă femeie din localitate spune că o fântână la care au acces are apa amară și că aduc apă de la izvoare.

Sătenii spun că nu schema apeductului ar fi problema, ci faptul că majoritatea locuitorilor din acea mahala nu au votat pentru primar la ultimele alegeri locale, iar acum acesta îi pedepsește.

„Eu nu l-am votat pe el. Eu am votat pentru cine am vrut eu, nu pentru cine vrea el. Înainte l-am votat, că este deja al treilea sau al patrulea tur, dar nu a făcut nimic. Cum așa să facă, la o parte să pună, iar la alții nu?”, se întreabă Evdochia Frumuzachi.

„Sunt două case în deal, la una sunt de la partidul lui și acolo iată se poate de tras apă, dar aici nu, pentru că nu suntem pe proiect. Nu l-am votat. Acesta este și motivul. Este clar”, afirmă și Maria Gustei, din același sat.

Primarul satului, Marin Ciobanu, neagă acuzațiile și spune că pentru el „toți locuitorii sunt egali”, indiferent pe cine au votat.

„Sunt chestii tehnice. Nu se poate de construit în zona respectivă apeduct. Proiectanții au refuzat să proiecteze. Nu a fost decizia mea și nu a depins de mine. În sat avem 135 de case în care bate vântul. Eu demult le-am zis să găsească o modalitate să se strămute de acolo. Pentru primărie ar fi comod să găsească o modalitate să le cumpere casă mai în vale. Am putea găsi o modalitate”, a declarat Marin Ciobanu.

Dacă gospodăriile lor nu vor fi asigurate cu apă, sătenii nemulțumiți spun că vor cere intervenția Consiliului Raional.

Noutăţile partenerilor

comentarii: