Este a doua finală consecutivă pentru Liverpool, după cea pierdută anul trecut cu Real Madrid (1-3) şi a noua în istoria clubului. Doar Real Madrid (16), AC Milan (11) şi Bayern Munchen (10) au mai multe prezenţe în ultimul act. Englezii au şansa de a cuceri trofeul pentru a şasea oară, ceea ce le-ar permite să rămână singuri pe locul 3 într-un clasament all- time, după Real (13) şi Milan (7).

Liverpool, a patra echipă care revine după ce a pierdut la trei goluri în Champions League

În istoria Ligii Campionilor, doar trei echipe mai reuşiseră să meargă mai departe după ce au pierdut meciul tur la o diferenţă de cel puţin trei goluri.

Prima pe această listă este Deportivo La Coruna, care, în 2004, a învins-o pe AC Milan cu 4-0, după 1-4 în Italia. În 2014, Barcelona, victimă marţi seară, a reuşit să întoarcă incredibil un 0-4 cu Paris St. Germain. A fost 6-1 pe Camp Nou, într-o seară de vis pentru catalani.

În ediţia trecută, Barcelona a păţit ceva asemănător cu ceea ce s-a întâmplat pe Anfield. În sferturile de finală, formaţia blaugrana a câştigat cu 4-1 pe teren propriu în faţa Romei, dar apoi a pierdut în capitala Italiei, scor 0-3.

Jurgen Klopp, a treia finală europeană în patru ani la Liverpool

În urma rezultatului de pe Anfield, Jurgen Klopp îşi păstrează bilanţul incredibil pe banca lui Liverpool. Germanul nu a pierdut încă o dublă europeană de când îi pregăteşte pe "cormorani" şi va juca a treia finală continentală în patru ani ca tehnician al englezilor.

Augsburg, Manchester United, Borussia Dortmund şi Villarreal, în Europa League, Hoffenheim, FC Porto, de două ori, Manchester City, AS Roma, Bayern Munchen şi, acum, FC Barcelona, toate în Liga Campionilor, sunt victimele lui Klopp ca antrenor al lui Liverpool.

"Cormoranii" au jucat finala în Europa League, sezonul 2015/16, şi în Champions League, în stagiunea trecută, dar au pierdut de fiecare dată în faţa unor reprezentante ale Spaniei, Sevilla, respectiv Real Madrid. Acum nu mai pot da peste adversari iberici în ultimul act. Rivala se va alege dintre Ajax Amsterdam şi Tottenham, olandezii impunându-se cu 1-0 în meciul tur.

Barcelona nu a eliminat-o niciodată pe Liverpool

În afara acestei semifinale, Liverpool şi Barcelona se mai întâlniseră de trei ori în duble eliminatorii, în cupele europene, iar catalanii au fost eliminaţi de fiecare dată.

Cel mai recent, în sezonul 2006/07 din UEFA Champions League. Formaţia blaugrana era deţinătoarea trofeului, dar "cormoranii" s-au calificat în sferturi, după ce au câştigat cu 2-1 pe Camp Nou şi au pierdut acasă (0-1).

sursa: digisport.ro