image
Sursa foto: Jurnal.md // Nadejda Roșcovanu

De ce Republica Moldova nu a avut rezerve de gaze naturale? Care este răspunsul lui Andrei Spânu

Viceprim-Ministrul Andrei Spânu a dezvăluit în cadrul emisiuniii „Secretele Puterii”, de la Jurnal TV de ce nu s-au făcut rezervele de gaz care se făceau în ceilalți ani și cum Republica Moldova va rezolva problema rezervelor de gaze.

„Eu am primit un anumit argument, de ce nu s-au făcut rezerve, trebuie să recunosc că nu înțeleg acel argument. Și anume argumentul că în luna mai a fost un accident în Federația Rusă în care au scăzut livrările de gaz spre întreaga Europă și a fost nevoie să fie consumate acele 50 de milioane de metri cubi care erau stocate în acea perioadă. Respectiv au fost consumate. Și când am intrat în a doua jumătate a verii și a toamnei, deja nu mai erau acele stocuri. Dar repet, acest argument din punctul meu de vedere nu ține, pentru că rezerva de stat pe gaze ar trebui să fie rezerva așa cum este rezerva de grâu sau de păcură, indiferent de situație, ea este, ea nu se schimbă că undeva a avut loc un accident”, a adăugat Viceprim-Ministrul.

Vicepremierul a declarat că în prezent se lucrează la un proiect de lege care ar rezolva problema rezervelor de stat: „De aceea, noi în legea gazelor pe care o promovăm acum și este în avizare și cred că în curând vom merge în Parlament să punem obligație ca să se facă aceste rezerve de stat pe minim două luni de iarnă. Respectiv, odată ce avem acest angajament sau această componentă în legislație, nu se va mai putea juca că a fost un accident sau nu. Această rezervă va trebui să fie 300 de milioane de metri cubi, acesta va fi obiectivul nostru”.

Întrebat cum va fi posibil de înfăptuit acest lucru, Andrei Spânu a declarat că acum reprezentanții guvernării sunt în discuții și cu comunitatea energetică, și că există o echipă întreagă cu care se lucrează la această lege.

„Ne interesează ca aceste stocuri să fie cât mai aproape de RM și să nu fie cumva anumite situații de pereclitare, vom insista ca în lege să fie prevăzut că putem face aceste rezerve în zone vecine, asta ar însemna că vom putea face rezerve în Ucraina sau în România. Am fost în Ucraina, mâine merg în România, iar un subiect din discuție va fi rezervarea de capacități pentru rezerve de gaz”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: