image
Sursa foto: Profimedia Images

Franța, nemulțumită că Moscova vrea să discute direct cu Washingtonul: „Face UE destul? Probabil că astăzi nu”

Rusia preferă discuțiile directe cu SUA, ceea ce îi nemulţumeşte pe europeni, în rândul cărora încep să iasă la suprafaţă abordări diferite cu privire la o reacţie în cazul unui atac al Rusiei asupra Ucrainei. Observatorii notează atitudinea ezitantă a Germaniei, a cărei economie are nevoie de gazele ruseşti, în timp ce Franța ar vrea ca Uniunea Europeană să aibă un dialog direct cu Rusia atunci când este vorba despre securitatea continentului.

„Trebuie să avem din partea Uniunii Europene (...) propuneri, un dialog organizat, periodic cu Rusia, rămânând în acelaşi timp fermi”, a declarat duminică Clément Beaune, secretarul de stat francez pentru afaceri europene.

În opinia sa, preşedintele rus Vladimir Putin preferă dialogul cu SUA pentru că „aceasta aminteşte de vremea Războiului Rece şi de confruntarea superputerilor” şi astfel poate încerca „să divizeze” europenii.

„Ceea ce noi putem face este să rămânem uniţi, ca occidentali, să fim prezenţi, ca europeni. Face Uniunea Europeană destul? Probabil că astăzi nu”, a spus oficialul francez, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

Macron ar urma să vorbească cu Putin la telefon în zilele următoare

Şi preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut miercuri, într-un discurs în Parlamentul European, un dialog între UE şi Rusia asupra „unei noi ordini de securitate în Europa”.

Pentru moment, Parisul şi Berlinul încearcă să „reactiveze” medierea lor între Rusia şi Ucraina în formatul „Normandia”, a spus oficialul francez. El a menționat unele „iniţiative”, pe care însă nu le-a precizat, şi spus că o nouă discuţie între Emmanuel Macron şi Vladimir Putin ar putea avea loc „în zilele următoare”.

Moscova a transmis în decembrie Washingtonului o serie de cereri, în special încetarea extinderii NATO şi retragerea trupelor Alianţei din statele care au aderat după 1997. Discuţiile SUA-Rusia, iniţiate pe 10 ianuarie, nu s-au soldat până în prezent cu niciun rezultat.

În acest timp, observatorii anglo-saxoni au exprimat temeri cu privire la diviziuni în rândul statelor membre ale NATO şi UE. „Ar fi greşit să acţionăm unii împotriva altora. Diviziunea este cel mai frumos cadou pe care i l-am putea face Rusiei”, a avertizat Clément Beaune.

Pe de altă parte, oficialul francez spune că ar fi „nerezonabil” să se vorbească despre „zgomot de cizme” ruseşti în Ucraina, atât timp cât calea diplomatică nu este încă epuizată. „Mişcările de trupe, de tancuri, de camioane militare le vedem (...) Dar până la a spune ce vrea exact Vladimir Putin, ce vrea Rusia, aici trebuie să fim prudenţi. Nimeni nu ştie asta cu exactitate”, a subliniat secretarul de stat francez, notează Digi24.

„Ar fi nerezonabil să vorbim astăzi despre zgomot de cizme când căutăm încă soluţii diplomatice, pregătindu-ne în acelaşi timp pentru scenarii de fermitate”, a mai declarat Beaune, referindu-se la ameninţarea cu sancţiuni europene masive împotriva Rusiei, dacă aceasta atacă Ucraina, la graniţa căreia sunt desfășurați peste 100.000 de soldaţi ruşi.

Noutăţile partenerilor

comentarii: