image
Sursa foto: Jurnal.md

Ce este Cultura Sindromului Down? De ce este important și benefic pentru fiecare să trăim într-o societate incluzivă?

De ce sărbătorim Ziua Internațională a Sindromului Down? Ce simbolizează ciorapii diferiți? De ce în luna octombrie purtăm galben și albastru? Ce alte simbolurile specifice culturii Sindromului Down putem adopta în viața de zi cu zi, pentru a contribui la incluziunea și acceptarea acestor persoane în societate? Ziua Internațională a Sindromului Down este marcată în fiecare an pe data de 21 martie, începând cu anul 2006.

Data a fost aleasă simbolic, în a 21-a zi a lunii martie (a 3-a lună a anului). Aceasta simbolizează trisomia cromozomului 21, care cauzează sindromul Down. Cât de prezentă sau necesară este această sărbătoare în societatea noastră vom afla de la Ludmila Adamciuc, mama Beatricei, o fetiță cu Sindromul Down, din Chișinău.

„Prima poză cu Beatrice am plasat-o pe internet pe data de 21 martie 2018, cu mențiunea #cromozomul21. Tot atunci am observat că pe canalele social media din Moldova se găsea foarte puțină informație despre Sindromul Down. Atunci am decis să fiu eu vocea fetiței mele, pe care încerc să o fac auzită în societate, sub numele de #prietenamea.” – spune Adamciuc Ludmila

Prietena mea militează pentru o societate tolerantă, care acceptă persoanele cu Sindromul Down și recunoaște egalitatea în drepturi a acestora. Primele inițiative conduse de Ludmila și prietena ei au fost împrumutate din cultura vestică.

Jurnal.mdJurnal.md

Ciorapi diferiți

Purtatul ciorapilor diferiți este una dintre modalitățile prin care comunitatea care promovează incluziunea persoanelor cu Sindromul Down, contribuie la ridicarea gradului de conștientizare și acceptare față de aceste persoane. Familia Beatricei a adoptat acest obicei de la început. Ciorapii desperecheați fac referință la imparitatea adusă de cel de-al treilea cromozom cu numărul 21. Acest element atrage priviri și servește adesea drept început de conversație și motiv de comunicare despre Sindromul Down și particularitățile acestuia, precum și despre importanța acceptării și incluziunii persoanelor cu Sindromul Down.

Jurnal.mdJurnal.md

Primii Ciorapi diferiți, 2019

Prima Campanie „Ciorapi diferiți” a fost organizată de Ludmila în 2019. Anul acesta, campania este deja la cea de a 3-a ediție. De fiecare dată, pe data de 21 martie, ea încurajează comunitatea să poarte ciorapi nepereche și să posteze aceste imagini utilizând sintagma #totisuntemdiferiti. În fiecare an se implică sute de oameni, numărul fiind mereu în creștere. În ultimul an, mesajul a fost adoptat de mii de persoane, centre de plasament, grădinițe etc.

Anul acesta, de ziua Internațională a Sindromului Down, Prietena mea a lansat un video ce capturează momente din rutina copiilor cu Sindromul Down, ilustrând foarte clar mesajul că acești copii au exact aceleași nevoi și dorințe ca și toți ceilalți. Dacă nu ați văzut încă materialul, vă invităm să-l urmăriți.

Octombrie în galben și albastru

Pe lângă Ziua Internațională a Sindromului Down, celebrată pe data de 21 martie, mai este și Luna conștientizării Sindromului Down în octombrie, instituită încă în anul 1980. Nu în zadar este desemnată o lună întreagă acestui subiect, el fiind unul complex și puțin promovat. Astfel, în această perioadă este important să fie lansate cât mai multe materiale informaționale care povestesc despre Sindromul Down în cuvinte corecte și îndeamnă persoanele, comunitatea la acceptare, nediscriminare, deschidere pentru diversitate. Doar prin comunicare și exemple pozitive putem contribui la încurajarea incluziunii, înțelegerii și a mai multor oportunități pentru persoanele cu sindromul Down.

Discursurile sunt susținute de codul vizual galben și albastru, care sunt culorile reprezentative acestui sindrom. Uneori doar utilizarea lor este suficientă pentru a aduce vizibilitate acestei diagnoze și a susține acceptarea persoanelor cu sindromul Down.

Jurnal.mdJurnal.md

DIZABILITATEA NU ANULEAZĂ ABILITATEA

Persoanele cu sindromul Down sunt ca toți ceilalți.

Toți oamenii, inclusiv cei cu Sindromul Down, se nasc egali în drepturi. Au vise și scopuri de urmat, vor să aibă cariere și familii sănătoase și fericite, pot conduce, merge la muncă, absolvi o facultate, pot merge la întâlniri, se pot căsători și pot contribui la dezvoltarea societății.

„Aș vrea ca oamenii să îi vadă, să le aprecieze abilitățile și să nu îi definească prin dizabilitate, să înțeleagă că diversitatea este parte a colectivității umane și fiecare din noi suntem diferiți. Copiii și persoanele cu sindromul Down au potențial de dezvoltare a abilităților individuale. Uneori au nevoie de mai mult timp, efort și muncă în echipă pentru a le stăpâni, și asta este ok.”

În timp, familia a avut parte de tot felul de reacții din partea celor din jur. Principala observație este faptul că oamenii nu cunosc prea multe despre acest sindrom, dar că există o disponibilitate de a afla, o curiozitate care permite informarea, atunci când ea este livrată într-o manieră inteligibilă și prietenoasă.

„Sunt fericită să am un copil special, pentru că mi-a schimbat viziunile la 180 de grade. De fapt toți copiii sunt speciali și unici pentru părinții lor. Înainte de Beatrice eram foarte grăbită, acum am învățat să am răbdare, să apreciez lucrurile mărunte”, spune Ludmila Adamciuc.
Jurnal.mdJurnal.md

De ce este important și benefic pentru fiecare să trăim într-o societate incluzivă?

Învățând și jucându-se împreună cu copiii cu dizabilități, copiii fără dizabilități învață aprecierea și acceptarea diferențelor individuale, care îi ajută să crească apreciind propria personalitate. Astfel, copii construiesc între ei prietenii și relații frumoase fără a se concentra pe diferențele dintre ei.

Un mediu iubitor și stimulant prin educație, intervenție timpurie, reabilitare multifuncțională și asistență medicală de calitate, le permite persoanelor cu Sindromul Down să aibă o viață plină și productivă.

Fiecare copil are dreptul la dezvoltare, participare, incluziune. Convenția ONU privind Drepturile Copilului și Convenția ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități recunosc și evidențiază importanța asigurării condițiilor pentru ca toți copiii cu dizabilități să se bucure de toate drepturile fundamentale ale omului. Conform acestora este primordial ca tuturor copiilor să le fie asigurată o viață împlinită și decentă, în condiții ce le garanteze demnitatea, le favorizează autonomia și le facilitează participarea activă la viața comunități.

Vă provocăm să purtați în perioada 21 Martie – 21 Aprilie ciorapi diferiți și/sau haine de culoare albastră și galbenă, în semn de susținere, solidaritate și acceptare a persoanelor cu Sindromul Down.

Jurnal.mdJurnal.md

Acest articol este dezvoltat de către Asociația Obștească „Prietena Mea” în cadrul Campaniei de informare și sensibilizare #toțisuntemdiferiți. Scopul comunicării este de a adresa problema dezinformării și a nivelului scăzut de acceptare a persoanelor cu Sindromul Down. Campania este realizată cu suportul financiar al Fondului Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) și Oficiul ONU pentru Drepturile Omului în Moldova (OHCHR).

Noutăţile partenerilor

comentarii: