image
Sursa foto: cotidianul

VIDEO: La un pas de o catastrofă ecologică; Ce spun autoritățile despre exploatarea ilegală a carierei din Micăuți

Una din cele două cariere din satul Micăuți, raionul Strășeni, nu este acoperită cu pământ nici până astăzi, deși acest lucru urma să fie făcut încă acum 20 de ani. Între timp, de acolo, sunt scoate ilegal zăcăminte minerale. Cazul a ajuns în vizorul unei comisii parlamentare de anchetă și al Inspectoratului pentru Protecția Mediului. Specialiștii au constatat nereguli și au confirmat că la Micăuți sunt extrase substanțe minerale. Administrația și avocatul firmei implicate nu au fost de găsit pentru a comenta situația.

Cariera numărul doi se întinde pe o suprafață de 54 de hectare și se află nu departe de satul Micăuți. După exploatare, ea urma să fie recultivată încă în 2001, adică acoperită cu pământ.

Autoritatea locală, primarul și consilierii au dreptul să influențeze asupra acestui agent economic să facă recultivarea și să fie dată la balanța primăriei încă din 2001, dar cu părere de rău, până astăzi acest lucru nu s-a făcut și mai departe scot piatră. Își fac interesele lor personale", afirmă unul dintre locuitori, Lazăr Voloșciuc.

În aceste condiții, cariera cu pricina nu este acoperită nici până astăzi, iar de acolo, pe ascuns se scoate în continuare zăcăminte minerale.

„A început să izvorască apă deja. Oamenii aruncă acolo câini, pisici moarte și iar este o bombă ecologică. Iată riscul. În afară de asta, pământul trebuie să fie refolosit, ca să aibă un venit oarecare primăria. Însă, cu părere de rău, nu s-a făcut nimic. Cu părere de rău, banul hotărăște azi totul. Acesta este tristul adevăr", mai precizează locuitorul satului.

După recultivare, terenul urma să ajungă în gestiunea satului Micăuți.

„Întrebările respective nu țin de competența primăriei, pentru că ea nu are atribuții de control și, respectiv, primarul nu poate obliga ceva pe cineva. Toate momentele respective țin de autoritățile centrale ale statului, precum este Ministerul Agriculturii și altele", susține primarul de Micăuți, Vasile Dlghii

Recent, specialiștii Inspectoratului pentru Protecția Mediului au efectuat un control la cariera respectivă. Rezultatele anchetei au fost remise procuraturii.

„Toate neregulile, care au fost legate de exploatarea zăcămintelor au fost constatate. S-a întocmit proces - verbal de control, unde au fost descrise toate încălcările, inclusiv și nerecultivarea. După ce se exploatează, carierele urmează a fi recultivate. - De ce nu este recultivată până acum? - Va stabili organele de drept deja, care au fost motivele. - A cui este competența de recultivare? - A agentul economic care gestionează zăcămintele," a declarat Alexei Chicuș, inspector al Direcției control geologic și resurse funciare

Am încercat să aflăm de ce până astăzi cariera cu pricina nu este recultivată și de ce de acolo se mai extrag zăcăminte, dar nimeni din administrația firmei nu ne-a răspuns la telefoanele care le aparțin. Nu era disponibil nici telefonul avocatului companiei, Andrei Iosip.

Într-un mesaj pe facebook ne-a spus însă că, cităm: "În prezent nu sunt în țară. Pot să intervin cu un comentariu începând cu 22 martie”, am încheiat citatul.

Cazul carierei din Micăuți a ajuns și în vizorul deputaților, care au creat o comisie parlamentară de anchetă.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: