image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Platforma DA anunță proteste dacă nu va fi finalizată ancheta referitor la acordurile de cartel de pe piața petrolieră

Platforma DA a obținut acces la raportul elaborat de Consiliul Concurenței privind procesul formării prețurilor la produsele petroliere în Republica Moldova. Despre aceasta a anunțat liderul Platformei DA, Andrei Năstase și vicepreședintele Alexandru Slusari. Raportul vizează perioadă 2019 - 2021 și confirmă că piața produselor petroliere din RM nu este transparență, conducătorii ei acționează în baza înțelegerilor de cartel și a influenței factorilor politici.

Conform raportului menționat, în urma unei anchete care a vizat perioada 2019-2021, Consiliul Concurenței a constatat că procesul formării prețurilor la benzină și motorină a depins total nesemnificativ de cotațiile internaționale la țiței. Acest proces a fost influențat preponderent de avaritatea companiilor petroliere și implicarea excesivă a factorului politic.

Alexandru Slusari a precizat că raportul se bazează pe rpobe concludente și că el personal a fost martorul declarațiilor depuse de un administrator care a spus că la finele anului 2019 au fost chemați la fostul lider PD, Vladimir Plahotniuc.

„Acesta le-a dat indicații să nu majoreze prețurile la combustibil timp de jumătate de an. Administratorul a povestit sincer cum i-au dat ascultare lui Plahotniuc. În 2020 deja au spus că fără să-i cheme Igor Dodon s-au întrunit și au decis să nu majoreze prețurile. Iată, așa, se formează la noi prețurile la carburanți. Dar noi ne mirăm de ce aceste schimbări nu coincid cu cotațiile de pe piața petrolieră”,a declarat Alexandru Slusari.

Conducerea Platformei DA informează că deseori prețurile la combustibil în Republica Moldova au fost majorate în urma unor înțelegeri anticoncurențiale între actori principali de pe piața produselor petroliere. 

Deși în ultimele 45 de zile cotațiile bursiere la petrol au scăzut semnificativ , în unele cazuri la 15 %, populația și antreprenorii din Moldova nu au profitat în niciun fel de acest lucru. Mai mult decât atât, acum două  săptămâni petroliștii au majorat demonstrativ, cu 30-40 bani per litru, prețurile la carburanți.

„Constatând această  stare de lucruri, inacceptabilă în opinia noastră, Platforma DA cere finalizarea urgentă a anchetei pe subiectul acordurilor de cartel pe piața petrolieră, precum și micșorarea prețurilor la benzină și motorină în concordanță cu cotațiile internaționale la țiței.

În caz contrar, Platforma DA își rezervă dreptul să organizeze în scurt timp proteste pentru a apăra drepturile cetățenilor și ale agenților economici la prețuri echitabile la produsele petroliere, prețuri care influențează semnificativ dezvoltarea economică a țării și veniturile oamenilor”, a declarat liderul Platformei DA, Andrei Năstase.

Până la 12 mai petroliștii trebuie să reacționeze la concluziile raportului efectuat de CC, după care CC urmează să vină cu o decizie referitor la această situație.

„Sperăm că acele persoane juridice cu poziții dominante pe piața produselor petroliere vor fi sancționate pe măsură”, a mai declarat Alexandru Slusari.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: