image
Sursa foto: Jurnal.md

Prețul motorinei trece de pragul psihologic de 21 de lei; Cum au evoluat prețurile carburanților în ultimele 6 luni / GRAFIC

ANRE a majorat din nou prețurile maxime la carburanți. Vineri, 18 februarie, plafonul stabilit pentru benzină va crește cu 9 bani, până la 24 de lei și 19 bani, iar pentru motorină - cu 8 bani, depășind pragul psihologic de 21 de lei.

pppp

În ultimele șase luni, benzina s-a scumpit cu peste patru lei. Dacă în septembrie 2021, prețul benzinei COR 95 era de 20 de lei și 7 bani, în prezent acesta este de 24 de lei și 19 bani.

Totodată, în această perioadă motorina s-a scumpit cu 4 lei și 75 de bani, de la 16 lei și 27 de bani în septembrie 2021, la 21 de lei și 2 bani în prezent.

graficgrafic
graficgrafic

Prețul unei tone de benzină sau motorină se stabilește de rafinărie - în funcție de evoluția zilnică a cotațiilor internaționale Platts, exact după cum este reflectat și în prețul calculat de către ANRE. La intrarea în țară importatorii de produse petroliere achită acciza (AC) care se modifică anual conform Codului Fiscal și la final taxa pe valoare adăugată (TVA) care este una fixă.

ANRE stabilește semestrial și reglementează doar Marja comercială specifică care trebuie să acopere cheltuielile aferente activității de import și de comercializare a produselor petroliere principale (inclusiv costurile de transportare și de asigurare a produselor petroliere pe teritoriul altor țări, taxa pentru efectuarea procedurilor vamale și plata pentru emisiile de poluanți), calculată la 1 litru de produs petrolier plus profitul companiei. În prezent, Marja comercială specifică este stabilită la nivel de 2,62 lei/litru.

Noutăţile partenerilor

comentarii: