image
Sursa foto: southfront.org

Schimb de prizonieri între Rusia şi Ucraina: Marinarii ucraineni capturaţi în 2018 şi un jurnalist, pe listă

Un avocat rus care este apărătorul unuia dintre prizonierii ucraineni, încarcerat pentru spionaj, spune că schimbul anticipat de prizonieri între Rusia şi Ucraina este în curs de desfăşurare, inclusiv 24 de marinari ucraineni care au fost capturaţi anul trecut, relatează Associated Press.

Schimbul de prizonieri ar putea fi un pas semnificativ spre detensionarea relaţiilor dintre Rusia şi Ucraina şi creşterea şanselor de soluţionare a conflictului din estul Ucrainei, unde lupta dintre trupele ucrainene şi separatiştii susţinuţi de Rusia a dus la moartea a peste 13.000 de oameni din 2014.

Autobuzele care transportau prizonieri ucraineni dintr-o închisoare din Moscova au sosit sâmbătă pe aeroportul Vnukovo din capitala rusă.

Avocatul Mark Feigin a explicat că schimbul este în desfăşurare şi că printre prizonieri se află 24 de marinari ucraineni care au fost capturaţi de Rusia în noiembrie, împreună cu jurnalistul ucrainean Roman Şuşenko pe care acesta îl reprezintă şi cineastul Oleg Sentsov, condamnat pentru complot în comiterea de acte teroriste, scrie Mediafax.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat joi că un schimb de prizonieri între ţara sa şi Ucraina va avea loc curând, după ce o instanţă de la Kiev a decis eliberarea unui bărbat suspectat că ar fi fost implicat în prăbuşirea avionului Malaysia Airlines în Ucraina, în 2014.

Aflat la un forum economic în Extremul Orient rus, Vladimir Putin a declarat că a fost dificilă luarea unei decizii cu privire la ce persoane vor fi eliberate, însă negocierile sunt aproape încheiate.

„Vom încheia discuţiile cu privire la acest schimb şi cred că va fi unul de amploare, dar va fi şi un pas înainte în vederea normalizării relaţiilor”, a spus liderul de la Kremlin.

Declaraţia lui Putin vine după ce o instanţă din Ucraina a decis joi eliberarea lui Volodimir Tsemakh, pe care serviciile ucrainene de securitate l-au identificat ca fiind fostul comandant al forţelor separatiste din estul ţării, susţinute de Rusia.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: