image
Sursa foto: captură video

SUA au publicat noi imagini cu atacul iranian cu rachete declanșat de uciderea generalului Soleimani

Statele Unite au publicat noi imagini cu atacul iranian din 2020 asupra forțelor coaliției din Irak, după uciderea unui general iranian de top.

O dronă a înregistrat atacul, în timp ce mai multe rachete cu rază scurtă de acțiune au căzut asupra bazei aeriene Al Asad, pe 8 ianuarie 2020, informează Business Insider, citat de digi24.ro.

Imaginile video au fost difuzate duminică, în timpul emisiunii "60 minutes", iar forțele armate americane au lansat luni o variantă mai lungă și mai detaliată a atacului.

Soleimani, ucis într-un raid aerian

La începutul anului 2020, președintele Donald Trump a ordonat armatei SUA să-l ucidă pe generalul Qassem Soleimani, un ofițer iranian de top și comandant al Gardienilor Revoluției din Iran. Departamentul Apărării din SUA a anunțat că Soleimani era responsabil de "moartea a sute de americani și membri ai coaliției și de rănirea a altor câteva mii".

Generalul iranian, pe care Trump l-a numit "teroristul numărul unu oriunde în lume", a fost ucis într-un raid aerian petrecut în apropierea Aeroportului Internțional din Bagdad, pe 3 ianuarie 2020. Atacul l-a ucis și pe Abu Mahdi al-Mihandis, comandant al Kata'ib Hezbollah, o miliție susținută de Iran care a comis atacuri asupra armatei SUA și personalului civil din Irak.

Gardienii Revoluției din Iran au reacționat pe 8 ianuarie, lansând peste 12 rachete balistice asupra forțelor coaliției de la baza Al Asad și Irbil.

Soldații americani staționați în bază au crezut că vor muri, potrivit mărturiilor militarilor prezenți la fața locului.

Forțele SUA au aflat că un atac era iminent

După ce au fost informați că un atac iranian era iminent, locotenent-colonelul Staci Coleman, comandantul escadronului expediționar 443, aflat la baza Al Asad, a trebuit să decidă cine va rămâne să apere baza militară și cine va fi evacuat. "Decideam cine urma să moară și cine să trăiască", a spus Coleman într-o declarație scrisă anul trecut. "Chiar am crezut că cei care vor rămâne vor pieri", a spus ea. "Nu credeam că cineva va supraviețui unui atac cu rachete balistic și mă simțeam neajutorată".

Maiorul Alan Johnson, aflat la Al Asad în timpul atacului, a declarat celor de la emisiunea "60 Minutes" că a primit o informare potrivit căreia "intenția Iranului era să distrugă baza și că s-ar putea să nu supraviețuim". El a înregistrat un mesaj pentru familia lui.

Niciun soldat american nu a fost ucis în atacul cu rachete, dar peste 100 de militari au fost diagnosticați cu leziuni cerebrale traumatice. Într-o declarație controversată, președintele Donald Trump a spus că aceste răni suferite în luptă "nu sunt foarte grave". 29 de militari răniți în atac au fost decorați cu Inima Purpurie.

Deși nu au exista victime, fapt considerat un miracol, daunele provocate bazelor care găzduiau soldați americani - în special Al Asad, au fost majore.

Situația s-a calmat după atac, însă tensiunile între Statele Unite și Iran au persistat.

comentarii: