image
Sursa foto: jurnal.md

VIDEO: Victor Parlicov: „Iarna care vine va reprezenta o testare a rezistenței noastre”

Pentru iarna din 2023 - 2024 cu certitudine vom fi mai pregătiți pentru sezonul de încălzire decât pentru iarna care vine. Multe măsuri întreprinse de autorități sunt de durată și nu pot fi implementate în câteva luni. Opinia aparține expertului în probleme energetice, Victor Parlicov și a fost expusă în cadrul emisiunii „Secretele puterii”, de la Jurnal TV.

Solicitat să comenteze proiectul de guvern privind gestionarea unei eventuale situații de criză dacă vor fi reduse livrările de gaze și energie electrică, inclusiv deconectarea energiei stradale după 23:00, Victor Parlicov a menționat că multe sate din RM nici nu dispun de iluminat stradal.

„Cum să deconectezi ceva ce nu-i. În multe sate din RM nu există lumină stradală. În Europa consumul e mult mai mare și reducerea lui se va resimți mai mult. La ei măsuri de genul acesta ar da efecte simțitoare. În RM însă consumul e relativ jos. Există măsuri de eficiență energetică dar e nevoie de timp pentru a fi implimentate, cum ar fi izolarea termică a clădirilor, proiectul pe care îl implementăm la Termoelectrica - trecerea de la sistemul vertical la cel orizontal de distribuție a căldurii în blocuri - sunt măsuri ce țin de infrastructură care nu se fac peste noapte”, a spus Victor Parlicov.

Expertul a mai adăugat că cel mai probabil efectele acestor investiții se vor vedea la anul viitor. „Sunt sigur că pentru iarna din 2023 -2024 vom fi mai pregătiți decât acum. Această iarnă va fi o testare a rezistenței noastre” a conchis invitatul.

Amintim că Guvernul a propus un plan de măsuri care prevede atenuarea impactului unei eventuale crize energetice care prevede reducerea temperaturii agentului termic livrat în sistemele de alimentare centralizată cu energie termică cu 10%, sistarea iluminatului stradal pe timp de noapte (după ora 23:00) și organizarea procesului de învățământ la distanță/on-line (10zile/lună) .

Emisiunea „Secretele puterii” poate fi urmărită integral mai jos.

Noutăţile partenerilor

comentarii: