image
Sursa foto: gov.md

Întrunire online cu producătorii agricoli la Guvern; Autoritățile vor propune soluții după estimarea pierderilor

Mai mulți producători agricoli și cercetători au fost convocați în cadrul unei ședințe online la Guvern pentru a discuta problemele cauzate de secetă. Premierul a solicitat opinia specialiștilor referitor la situația actuală și evoluțiile posibile în agricultură.

Ministrul Agriculturii, Ion Perju, a declarat că RM se confruntă cu o secetă fără precedent și că majoritatea gospodăriilor agricole vor fi puternic afectate de acest fenomen.

Boris Boincean, directorul Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp “Selecția” a precizat că seceta actuală a fost precedată de o iarnă caldă și fără zăpadă, care a afectat multe culturi, inclusiv semănăturile cu floarea soarelui și porumb.

La rândul său Nicanor Buzovoi, fermier din raionul Ungheni, a relevat că în cazul în care în zilele următoare vor fi ploi, jumătate din roada așteptată ar putea fi salvată. El a menționat că e nevoie de o nouă abordare, și anume de aplicarea sistemelor de irigare, în administrarea terenurilor agricole și dezvoltarea sectorului zootehnic.

Un alt producător, Igor Tagadiuc, a menționat că în raioanele de nord starea semănaturilor este mai puțin afectată decât în raioanele din centrul și sudul RM.

Ghenadie Cionac, administratorul unei companii specializate în agricultură a susținut necesitatea inventarierii stării terenurilor semănate și a rezervelor semincere. În cadrul ședinței a fost abordată problema creditelor bancare și posibilitatea de a discuta cu instituțiile bancare pentru a reduce povara pentru agricultori.

Ion Chicu a declarat că guvernarea va veni cu soluții după finalizarea evaluării demarată de Ministerul Agriculturii a situației din agricultură și a pierderilor cauzate de secetă

În context, el a menționat că programul de subvenționare a dobânzilor la credite, inițiat de Guvern, va susține inclusiv întreprinderile agricole. Totodată vor fi examinate posibilitățile de creditare simplificată a întreprinderilor agricole.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: