image
Sursa foto: Jurnal.md

Maia Sandu a încheiat un acord de parteneriat cu asociația CALM: Primăriile trebuie finanțate transparent și echitabil

Președintele Maia Sandu a încheiat un acord de dezvoltare a parteneriatului cu asociația primarilor Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM).

Maia Sandu a decarat că Republica Moldova poate deveni o țară prosperă numai dacă schimbarea se va face resimțită în fiecare sat și în fiecare oraș, transmite IPN. Primarii sunt cei care trebuie să dețină toate pârghiile și resursele ca să asigure dezvoltarea localităților.

Proiectele de anvergură, mai ales cele de infrastructură, necesită bani foarte mulți, dar, în cele mai multe cazuri, bugetele localităților sunt mici. Aici, spre regret, primarii de ani de zile, se confruntă cu problema când banii statului, care se colectează din impozite, se împart uneori inechitabil, de către politicieni iresponsabili, corupți, a spus Maia Sandu. Unele localități primesc bani pentru dezvoltare, altele nu. „Trebuie de pus capăt acestor nedreptăți, iar pentru asta e nevoie de mecanisme clare de alocare transparentă a banilor”, a insistat președintele.

O sursă de finanțare pentru localități sunt finanțările externe. Maia Sandu și-a exprimat angajamentul de a aduce cât mai multe resurse în țară și de a convinge partenerii de dezvoltare să acorde finanțările direct localităților.

Președintele s-a referit și la controalele abuzive la nivelul administrației locale, spunând că acestea nu-și au locul.  Ea venit cu un mesaj către instituțiile publice centrale să respecte legea și să se axeze pe identificarea și pedepsirea corupției mari.

Președintele CALM, Tatiana Badan, a menționat că reprezentanții APL sunt cei mai apreciați de cetățeni, dar sunt și cei mai supuși presiunilor din partea unor structuri ale statului. Ea speră că acordul semnat va veni în sprijinul APL și a cetățeanului descurajat. „Chemăm toți cetățenii din Republica Moldova, toți angajații din administrația publică locală, vă chemăm uniți și sigur că noi ne asumăm să aducem mai mult încurajare și motivație”, a declarat Tatiana Badan.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: