image
Sursa foto: Profimedia Images

Comandantul Gardienilor Revoluţiei din Iran amenință SUA: Vom răspunde cu aceeaşi forţă la orice acţiune a duşmanului

Iranul va riposta la ‚orice acţiune a duşmanului”, a avertizat, sâmbătă, comandantul Gardienilor Revoluţiei din Iran, referindu-se la tensiunile în creştere cu SUA, cu prilejul unei inspecţii a trupelor staţionate pe o insulă-cheie din Golf, relatează AFP.

„Ne aflăm aici pentru a ne asigura de puterea noastră navală împotriva duşmanilor care se laudă şi ne ameninţă”, a declarat generalul de divizie Hossein Salami pe insula Abu Musa, potrivit Sepahnews, site-ul de internet oficial al Gardienilor Revoluţiei.

„Vom răspunde cu aceeaşi forţă (...) la orice acţiune a duşmanului împotriva noastră”, a mai spus el, transmite Agerpres.

Insula Abu Musa este situată aproape de intrarea în strâmtoarea strategică Ormuz, prin care tranzitează o cincime din producţia mondială de petrol.

Tensiunile între SUA şi Iran au sporit odată cu apropierea împlinirii unui an de la asasinarea puternicului general iranian Qassem Soleimani, şef al operaţiunilor externe ale Gardienilor, ucis într-un tir american cu dronă pe 3 ianuarie 2020, la Bagdad.

Iranul a ripostat atunci lansând rachete asupra unor baze irakiene în care se aflau soldaţi americani.

La sfârşitul lui noiembrie, portavionul american USS Nimitz a fost trimis în Golf şi două bombardiere americane B-52 au survolat regiunea pe 10 decembrie, într-o demonstraţie de forţă.

Potrivit New York Times, secretarul american al apărării Christopher Miller a dispus între timp revenirea portavionului USS Nimitz, un semnal de "de detensionare" trimis Teheranului pentru a evita un conflict, scrie cotidianul american, citând un responsabil.

Joi, ministrul iranian al afacerilor externe Mohammad Javad Zarif l-a acuzat pe preşedintele american la final de mandat Donald Trump că încearcă să fabrice „un pretext” pentru a lansa un „război” înainte de plecarea sa de la Casă Albă, pe 20 ianuarie, după un mandat în timpul căruia a condus o campanie de „presiune maximă” asupra Teheranului.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: