image
Sursa foto: jurnal.md

ONG-urile de media, apel către ambasade după îngrădirea accesului jurnaliștilor de la Jurnal TV și TV8 la briefingurile PD

„Acțiunile PDM care îngrădește accesul jurnaliștilor de la posturile de televiziune Jurnal TV şi TV8 la briefingurile de presă ale formațiunii sunt pasibile de răspundere penală, conform prevederilor Codului penal al Republicii Moldova, care stipulează sancțiuni pentru împiedicarea intenționată a activității mass-media”, spun reprezentanţii organizaţiile de media care au făcut un apel către ambasadele acreditate în RM şi conducerea PD.

În aceste condiţii, organizaţiile de media spun că prin acest tip de acțiuni se încalcă atât drepturile jurnaliștilor, cât și drepturile cetățenilor: „Se încalcă în special libertatea de a primi și de a difuza informații de către mass-media, precum și libertatea publicului de a fi informat”.

„Solicităm partidului de guvernământ să își reevalueze atitudinea față de posturile TV8 și Jurnal TV, iar la următoarele evenimente să le asigure accesul nestingherit și necondiționat. Totodată, cerem PDM să aibă o atitudine respectuoasă față de reprezentanții presei și să trateze toți jurnaliștii egal”, se arată în apel.

„Facem apel și către ambasadele şi misiunile diplomatice acreditate în Republica Moldova să ia notă de acest comportament discreționar al partidului de guvernare. Astfel, dorim să aducem în atenția lor că în domeniul media capătă amploare o serie de practici ilegale de îngrădire a libertății instituțiilor mass-media incomode şi a jurnaliștilor independenți care își fac onest meseria”, au menţionat ONG-urile de media.

În această ordine de idei, în declaraţie se mai menţionează că, „potrivit Legii privind partidele politice, formațiunile politice sunt „institute democratice ale statului de drept, promovează valorile democratice şi pluralismul politic, contribuie la formarea opiniei publice”. Precizăm că statul sprijină financiar partidele politice (art. 5 din Legea privind partidele politice). Prin urmare, activitatea partidului de guvernământ este de interes public, iar la briefingurile de presă ale acestuia trebuie să aibă acces toți jurnaliștii, pentru a putea reflecta discuțiile şi anunțurile care, ulterior, se concretizează în acte și inițiative oficiale, cu impact asupra întregii societăți”.

Totodată, organizațiile de media condamnă aplicarea practicilor de restricționare a accesului sau de permisiune selectivă pentru jurnaliști la evenimentele de interes public. Astfel de limitări sunt contrare statului de drept, principiilor guvernării democratice și valorilor europene comune.

Apelul a fost semnat de: Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Presei Independente Asociația Presei Electronice, Centrul de Investigații Jurnalistice, Comitetul pentru Libertatea Presei, Asociația Telejurnaliștilor Independenți, Centrul ”Acces-Info”, RISE Moldova.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: