image
Sursa foto: jurnal.md

PCCOCS, despre scoaterea lui Caramalac de sub urmărire internațională: „A fost clasată o cauză penală; Alte două - active”

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) vine cu precizări în legătură cu circularea clasarea cauzelor penale și încetarea mandatului de arest emis pe numele lui Grigore Caramalac, cunoscut ca Bulgarul, scoase la iveală în exclusivitate de Jurnal TV.

Potrivit PCCOCS, Grigore Caramalac este învinuit în alte două cauze penale, pornite în temeiul unei bănuieli rezonabile de comitere a infracţiunilor prevăzute de articolele 42 alin. (2) și 3) și 189 alin. (6) din Codul penal – șantajul și articolele 27, 46, 145 alin. (2) lit. a), p) din Codul penal – tentativă de omor. Pe ambele cauze penale sunt emise mandate de arest pe termen de 30 de zile.

Acțiunile infracționale ale lui Caramalac au fost documentate în anul 2016-2017 de către ofițerii de investigație a Direcției investigații criminalitate organizată a Inspectoratului Național de Investigații de comun cu procurorii PCCOCS.

Procuratura precizează că decizia procurorului din cadrul PCCOCS de a fi clasată o cauză penală și încetat mandatul de arest aplicat în privința lui Grigore Caramalac a fost luată în baza hotărârii din data de 11.08.2020, emisă de către Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, pe cauza penală transmisă anterior autorităților de drept din Rusia.

„Această cauză penală nu are vreo legătură procesuală cu cauzele documentate în anul 2016-2017. În prezent, Grigore Caramalac figurează în continuare în bazele de date ca fiind anunțat în căutare internațională”, informează PCCOCS.

Amintim că pe data de 16 octombrie Jurnal TV a intrat în posesia unui document care arată că șeful Biroului Interpol de la Chișinău s-a adresat către Inspectoratul de Poliție Centru cu solicitarea de a se expune în privința valabilității mandatelor de arest emise pe numele lui Grigore Caramalac și „în privința necesității menținerii sau anulării căutării internaționale a numitului Caramalac Grigore”.

Solicitarea a venit mai întâi de la avocat, pe 12 octombrie, și a fost adresată Direcției Cooperare Polițienească Internațională (INTERPOL).

În acceași zi, Viorel Țentiu, șeful Centrului cooperare polițienească internațională (INTERPOL), s-a adresat șefului Inspectoratului de Poliție Centru al capitalei, Dorin Bânțu, solicitându-i să se expună în privința valabilității mandatelor de arest emise pe numele lui Caramalac, precum și dacă e nevoie de menținut sau de anulat căutarea internațională.

În solicitare se cerea un răspuns până pe data de 15 octombrie

Noutăţile partenerilor

comentarii: