image
Sursa foto: jurnal.md/ Nadejda Roșcovanu

Noi schimbări în comisiile permanente: „Se formează o majoritate parlamentară și deja se fac majorități și în comisii”

Parlamentul a aprobat, astăzi, o hotărâre a Biroului Permanent care vizează modificarea componenței comisilor permanente ale Legislativului. Opoziția a critica proiectul, acuzând că nu a fost consultată cu privire la aceste modificări. Mai mult, unii deputați s-au pomenit în alte comisii fără să fie întrebați. Este și cazul deputatului independent Ion Groza.

„Pe domnul Groza îl mutați dintr-o comisie în alta deja de trei ori. În baza la ce faceți aceste modificări?”, l-a întrebat Alexandru Slusari pe șeful Comisiei Juridice, cel care a prezentat proiectul de la tribuna centrală.

„În baza propunerilor și în baza regulamentului Parlamentului”, a fost răspunsul socialistului Vasile Bolea.

„Asistăm la un precedent periculos pentru parlamentarismul din RM. Regulamentul prevede că deciziile cu privire la componența comisiilor se iau în funcție de proporționalitate și voința deputatului. Nu prin decizia Biroului, a domnului Bolea, etc. să decidă abuziv pentru membrii altor fracțiuni sau pentru deputații independenți”, a comentat Mihai Popșoi.

„Nu am fost consultat. Este a treia comisie în care sunt mutat. Ar fi fost colegial să fiu întrebat”, a menționat și deputatul Ion Groza.

„Se formează o majoritate parlamentară și se trece la experiența de a face majorități în comisii”, a adăugat Lilian Carp.

„Ați dat în scris întrebare grupului parlamentar și domnului Groza cu privire la schimbarea lor? Ați primit răspuns?”, a intervenit în discuție și Marina Tauber.

„La Biroul Permanent au venit propunerile facțiunilor parlamentare. Cele plauzibile se regăsesc în acest proiect”, a fost explicația lui Vasile Bolea.

În ajutorul șefului Comisiei Juridice a sărit președintele de onoare al PD, Dumitru Diacov.

„A avut loc un schimb de păreri din partea fracțiunilor parlamentare. Toate lumea are dreptate. Deputații trebuie consultați, dar și decizia Biroului Permanent trebuie respectată. Astfel de discuții au fost în toate parlamentele. Domnul Candu este martor viu. Câteodată o fracțiune vrea ca jumătate din membrii ei să facă parte dintr-o comisie, ceea ce e imposibil”, a spus Candu.

„Nici nu știu cum s-o iau, ca pe un compliment sau ca pe o amenințare. Există lege pe care acum prin vot o să o încălcați. Aceste discuții se înregistrează într-o stenogramă care va fi expediată partenerilor internaționali să vadă cum se încalcă drepturile opoziției și de ce nu în instanțele de judecată”, a venit cu replica Andrian Candu.

Tot astăzi, deputații au operat modificări la Hotărârea privind componența nominală a delegației Parlamentului la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: