Seceta de anul acesta e la fel de cruntă precum cea din anul 1947. E concluzia specialiștilor din domeniu, din România, care spun că de vină sunt iarna fără zăpadă, lipsa ploilor de primăvară, la care s-a adunat și vântul puternic. Toate plantele semănate au început să se usuce și dacă nu va ploua în perioada următoare, pierderile pot fi catastrofale.

Costel Vânătoru - cercetător în agricultură: "Suntem în pragul unei crize alimentare, trebuie să gestionăm foarte bine această situaţie să nu ajungem în situaţia grea aşa cum România a mai trecut de-a lungul timpului, iar cea mai mare criză alimentară a fost cea din 1947, cunoscută ca foametea din 1947. Din păcate veștile de la meteorologi nu sunt prea bune", a menționat expertul.

La rândul său, Daniel Alexandru, agrometeorolog, susține că nu vor exista cantităţi de precipitaţii, care să acopere deficitul de apă din sol. Chiar dacă vor apărea ploi în unele locuri pe parcursul acestei luni, ele nu vor acoperi deficitul acumulat în 7 luni şi jumătate. „Sperăm ca în mai şi iunie, considerate luni ploioase să adunăm precipitaţii”, a spus Daniel Alexandru.

Agricultorii de peste Prut atrag atenția că la fel de afectați de secetă sunt pomii fructiferi și culturile viticole, însă într-o proporție mai mică.