image
Sursa foto: Facebook/Adrian Lica

România: Cozi uriașe la secțiile de votare din Diasporă; PNL depune plângere penală împotriva ministrului de Externe

La mai multe secții de votare din străinătate, deschise de Guvernul român pentru alegerile europarlamentare și referendum, s-au format cozi uriașe.

O coadă uriaşă s-a format la singura secţie de votare amenajată în Valencia (Spania), românii aşteptând în medie 4 ore. Mai mulţi spanioli s-au oprit din drum şi i-au întrebat pe români ce au păţit de s-au adunat în număr atât de mare.

Incidente la Castellón, în Spania, după ce sute de români care stau la coadă pentru a vota au început să strige „Hoţii” şi „Ruşine să vă fie!”, nemulţumiţi de faptul se înaintează foarte greu cu votul. Imaginile au fost postate pe reţelele de socializare.

La mai multe secţii de votare din străinătate, precum cele din Roma, Londra, Dublin sau Offenbach s-au format, la ora transmiterii ştirii, cozi, sute de români aşteptând să-şi exercite dreptul la vot

Liderul PNL România, Ludovic Orban, a anunţat că formațiunea sa va depune plângere penală împotriva ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu şi a celor care au fost implicaţi în organizarea votului în diaspora. El acuză Guvernul de la București că împiedică exercitarea dreptului de vot al românilor din străinătate, scrie Mediafax.

„Am luat decizia de a formula plângere penală împotriva ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, şi împotriva celor care au fost implicaţi în organizarea votului în diaspora. Este revoltător, strigător la cer, cum sunt umiliţi românii, fraţii noştri din diaspora. Este revoltător că, după ceea ce s-a întâmplat în 2014, Guvernul şi MAE au premeditat să împiedice exercitarea dreptului de vot al românilor din diaspora. Toată lumea ştia că există o intenţie de prezenţă la vot masivă în toate ţările în care sunt români plecaţi la muncă în străinătate, în care sunt comunităţi de români. MAE a refuzat practic orice solicitare de creştere a numărului de secţii de votare. Chiar şi în condiţiile în care s-a mărit puţin numărul de secţii, nu a existat niciun fel de preocupare pentru a fluidiza derularea procedurii de vot”, a declarat Ludovic Orban, în cadrul unei conferinţe de presă.

Liderul PNL a afirmat că numărul de cabine de vot este unul foarte mic şi reduce la maximul numărul cetăţenilor români care îşi pot exercita votul.

„Numărul de cabine de vot a fost menţinut în mod deliberat foarte mic, astfel încât să se reducă la maximum numărul cetăţenilor români din diaspora care pot să îşi exercite votul. Cozile din aproape toate oraşele importante europene în care există secţii de vot arată cum Guvernul îşi bate joc de cetăţenii săi, arată cum este împiedicată exercitarea dreptului de vot, un drept fundamental al românilor la alegerile europarlamentare şi la referendumul convocat de preşedintele României”, a susţinut Orban.

El a adăugat că a instruit delegaţii PNL din secţiile de vot să facă tot posibilul pentru fluidizarea derulării procedurii de vot.

„Am instruit toţi delegaţii noştri din secţiile de votare să intervină pe lângă preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare să facă tot ce este posibil pentru fluidizarea derulării procedurii de vot, astfel încât să se permită oricărui român care vrea să voteze să îşi exercite aceste drept fundamental. Ruşinos, penibil, revoltător! Frica celor care guvernează de români este de neacceptat, iar împiedicarea exercitării dreptului de vot constituie una dintre cele mai grave infracţiuni”, a conchis Ludovic Orban.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: