image
Sursa foto: jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Procurorul general interimar: „Avem sechestre aplicate pe bunurile lui Plahotniuc în valoare de 1,5 miliarde de lei”

Procurorul general interimar, Dumitru Robu, susține că până în prezent a fost aplicat sechestru pe bunurile lui Vladimir Plahotniuc în valoare de 1,5 miliarde de lei. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

Procurorul Robu a mai afirmat că sechestre urmează a fi aplicate și pe alte bunuri, inclusiv din străinătate.

„Domnul Plahotniuc este vizat în mai multe cauze penale. Procurorii au interprins măsuri de a fi aplicate sechestru pe bunuri. Dacă nu greșesc, avem sechestre de un miliard cinci sute de mii de lei aplicate pe bunuri. În continuare procurorii colaborează cu organele altor state pentru a identifica și a pune sechestru pe bunurile care se află în afara Republicii Moldova”, a declarat Dumitru Robu.

Cât despre vila lui Vladimir Plahoniuc care ar valora 30.000.000 de euro din Elveția, Robu a declarat că: „Este înaintată comisia rogatorie prin care s-a solicitat organelor competente a Elveției de a aplica sechestru. De asemenea, sunt proprietăți, inclusiv în Franța, pe o parte sunt aplicate sechestre, pe o parte este în curs de examinare”.

Dumitru Robu a precizat că din păcate, pe numele lui Plahotniuc nu poate fi emis un mandat de arestare preventivă în contumacie în dosarul „Metalferos”, deoarece se tergiversează examinarea cauzei penale.

„Plahotniuc mai are statut de învinuit pe cauza penală „Metalferos”. Din păcate nu aveam încă un mandat de arestare pe această cauză penală, deoarece din luna noiembrie demersul de aplicare a arestului preventiv în contumacie este la etapa de examinare la Judecătoria Ciocana. Asta se datorează acrobațiilor juridice din partea apărării. De trei ori s-a solicitat strămutarea cauzei de examinăre de la Ciocana”, a precizat procurorul general interimar.

În cadrul emisiunii Dumitru Robu a mai declarat că în dosarul denumit generic „frauda bancară” în care este vizat și Vladimir Plahotniuc au fost aplicate sechestru pe bunuri în valoare de 7 miliarde de lei. În acest dosar sunt investigate circa 70 de persoane, 65 dintre ele având statut de învinuit.

comentarii: