image
Sursa foto: Unsplash

Balenele se reîntorc, în sfârșit, în regiunile polare, după 40 de ani de la interzicerea vânătorii comerciale

Istoria sumbră a vânătorii de balene a dus multe specii foarte aproape de dispariție, chiar și în apele izolate de la Polul Nord și Sud.

Peste 1,3 de milioane de balene au fost ucise în 70 de ani doar în Antarctica. Nivelul acestei „recolte” industriale a decimat multe populații de balene mari în Oceanul Sudic.

Însă, la aproape 40 de ani după ce vânătoarea comercială de balene s-a sfârșit, vedem în sfârșit semne că unele dintre cele mai amenințate specii au început să se recupereze.

O „redescoperire” a regiunii de către noile generații

Un studiu recent a dezvăluit că oamenii de știință au descoperit că numărul balenelor albastre (Balaenoptera musculus), cândva cele mai căutate de către vânători datorită dimensiunii lor impresionante, a crescut în apele din jurul insulei subantarctice Georgia de Sud. 41 de indivizi noi au fost înregistrați în ultimii nouă ani.

În regiunea insulei Georgia de Sud, în jur de 3.000 de balene albastre erau ucise în fiecare an la începutul secolului al XX-lea. Apele din jurul insulei abundă de krillii cu care balenele se hrănesc, iar oamenii de știință cred că întoarcerea speciei vestește o „redescoperire” a acestei regiuni oceanice de către noile generații.

Semne similare de recuperare au fost documentate în cazul balenelor cu cocoașă(Megaptera novaeangliae) din jurul regiunii de vest a Peninsulei Antarctice. În nord, numărul balenelor boreale (Balaena mysticetus) pare să fi ajuns la nivelul anterior vânătorii de balene, în timp ce balenele minke (Balaenoptera bonaerensis) și herring (Balaenoptera physalus) sunt văzute acum regulat în Marea Ciukotsk din apropiere de Alaska.

Habitate încă neatinse, cu surse stabile de hrană

Având în vedere că industria vânătorii de balene este de domeniul trecutului, apele polare sunt printre cele mai bune locuri pentru acești giganți ai oceanelor. Habitatele de aici sunt încă neatinse, iar momentan conțin surse stabile de hrană. În Arctica, comunitățile indigene încă mai practică recolte de subzistență, deși vânătoarea de balene este atent monitorizată.

Suspendarea vânătorii comerciale de balene din 1984 a împiedecat dispariția balenelor mari din apele polare, însă nu le poate proteja de noile provocări care vor apărea pe măsură ce încălzirea globală transformă aceste regiuni, scrie Science Alert.

În următoarele decenii, balenele de la poluri se vor confrunta cu noi surse de stres, de la încălzirea apelor care va perturba sursele de hrană la poluare și pescuitul comercial. Odată cu reducerea suprafeței înghețate și creșterea perioadelor fără gheață din timpul verilor, accesul mai ușor în Arctica și oceanele sudice și resursele acestora ademenesc multe industrii să se extindă sau chiar să se stabilească în aceste ape izolate.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: