image
Sursa foto: headtopics.com

Proteste violente în nordul Indiei, reprimate de armată; Manifestanţii mărşăluiesc cu torţe în mâini şi incendiază maşini

India a trimis armata pentru a suprima protestele violente care au loc în provinciile Assam şi Tripura, din nord-estul ţării. Oamenii din aceste regiuni protestează după ce a fost adoptată o lege care oferă un mod de obţine cetăţenia indiană de către minorităţile non-musulmane, relatează CNN.

Noua lege, care a trecut de Parlamentul indian miercuri, a fost descrisă de guvernul prim-ministrului naţionalist Modi ca o încercare de a proteja grupurile vulnerabile în faţa persecuţiei.

Criticii săi spun, însă, că legea marginalizează musulmanii şi subminează constituţia seculară a ţării. Alţii spun că prin această lege se va ajunge la intrarea unui număr mare imigranţi din Bangladeş, Pakistan şi Afghanistan în zona de nord a ţării, scrie Digi24.

În Assam şi Tripura, protestatarii supăraţi au mărşăluit prin principalele oraşe miercuri noapte şi joi, înarmaţi cu torţe şi incendiind, pe drum, roţile maşinilor şi bucăţi de carton.

Grupurile indigene din ambele state se tem că naturalizarea unui număr mare de imigranţi musulmani va duce la o schimbare demografică în regiune. Nord-estul Indiei este căminul a peste 200 minorităţi. Şi Assam dar şi Tripura au graniţă cu Bangladeş, iar mulţi văd în venirea imigranţilor musulmani o ameninţare culturală, în timp ce alţii se opun din motive religioase.

Joi, armata şi alte forţe paramilitare au intrat în cele două regiuni pentru a suprima protestele. Autorităţile au restricţionat, de asemenea, accesul la internet pe „o perioadă nedeterminată”.

„Voi continua să îi asigur că nimeni nu le poate lua drepturile, identitatea aparte şi frumoasa cultură. Ele vor continua să prospere şi să se dezvolte”, a spus prim-ministrul Indiei încercând să detensioneze situaţia.

Proiectul de lege, care acum trebuie să ajungă la preşedintele Indiei pentru promulgare, a fost aprobat în camera superioară a parlamentului miercuri, cu un scor de 125 la 105 şi, anterior, de camera inferioară cu un scor de 311-80.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: