image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

FOTOREPORTAJ: Protestul angajaților fabricii de conserve din Budești

Angajații fabricii de conserve din Budești, care a fost închisă din cauza unei datorii, după ce a luat un credit ca să acopere pierderile suferite în timpul embargoului rusesc din 2014, au organizat și astăzi un protest.

Oamenii au cerut administrației băncii comerciale de unde au luat creditul, dar și guvernanților, să nu admită lichidarea fabricii la care sunt angajați și unde, majoritatea dintre ei, și-au câștigat existența zeci de ani.

„Vrem să muncim acasă!”, „Producătorii autohtoni - baza economiei!”, „Jos hoții de la guvernare!”, au fost lozincile prin care au încercat să atragă atenția angajații, dar și conducerea fabricii.

„Este un atac raider”, a afirmat fondatorul întreprinderii, Ilia Vainrub, care a menționat că problemele fabricii au început în momentul când nu și-au mai putut onora datoriile față de bancă, din cauza embargourilor impuse Republicii Moldova de către Federația Rusă, țară unde exportau conservele produse de către budeșteni.

„Ca rezultat a fost semnat Contractul de cesiune, prin care banca a transmis datoria noastră în beneficiul unei alte firme contra sumei de 8.000.000 (opt milioane) de lei, ignorând adresarea mea personală cu solicitarea de a încheia un acord de reglementare a datoriilor față de bancă”, explică fondatorul fabricii, într-un demers scris, adresat administrației băncii.

Chiar de la începutul protestului, au venit să-și expună poziția și reprezentanții băncii comerciale. Reprezentantul instituției bancare, Leonid Bejenari, le-a explicat protestatarilor că banca a purtat numeroase discuții cu fondatorii firmei pentru a ajunge la o înțelegere și că au trecut și prin mai multe judecăți.

Leonid Bejenari a mai spus că poate demonstra că, deși fabrica vindea conserve și avea bani, șefii acesteia nu găseau de cuviință să achite datoriile. Reprezentantul băncii a confirmat că datoria fabricii a fost cesionată (vândută) unei alte firme și că, la moment, banca nu mai are nimic de a face cu fabrica.

Fondatorul fabricii, Ilia Vainrub, a mai menționat în demersul său că la Judecătoria Chișinău se examinează cererea de chemare în judecată privind declararea nulității contractului de cesiune a datoriei fabricii.

Între timp, angajații afirmă că merg la lucru pe ascuns uneori, fiindcă nu sunt lăsați să intre pe teritoriul fabricii. „Se înmtâmplă să lucrăm două săptămâni pe lună, din cauza că ne este îngrădit accesul”, au mărturisit protestatarii.

Contabila firmei ne-a informat că, la fabrica din Budești, 60 de persoane lucrează actualmente la producerea conservelor.

protestprotest
protestprotest
protestprotest
protestprotest
protestprotest
protestprotest
protestprotest
protestprotest
protestprotest
protestprotest
protestprotest

Protestul muncitorilor de la fabrica de conserve din Budesti în fața Moldova Agroindbank. Au scandat "Vrem să muncim Acasă ", " Jos Bandiții " " Jos labele de pe Fabrica " Posted by Democrația Acasă on Friday, 2 October 2020

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: