image
Sursa foto: Jurnal.md

VIDEO: Interviul integral cu președintele raionului Călărași, care dovedește că Jurnal TV nu i-a trunchiat declarațiile

Așa cum am promis, pentru a evita orice speculații, Jurnal TV și Jurnal.md difuzează interviul cu președintele raionului Călărași, Sergiu Artene, care a acuzat echipa noastră că i-a trunchiat declarațiile pentru a-i denigra imaginea, lucru contrazis de înregistrarea video.

Alesul local, un fost fruntaș al PLDM, care acum doi ani a sărit în barca PD, și-a manifestat revolta pe o rețea de socializare, în urma unui reportaj realizat săptămâna trecută în cadrul campaniei „Vocile Democrației”.

- Pentru faptul că avem o astfel de situație în țară, cine este de vină, cei de la guvernare sau cetățenii?

- Bun, noi acum o să zicem că cei de la guvernare, dar vorbim acum că guvernările au fost multe. Avem doi ani de zile ale actualei guvernări, dar până la chestiunea dată ce a fost. Nu știu dacă acum putem arăta cu degetul, pentru că așa se vorbește, fiecare popor își merită conducătorul și într-o oarecare măsură noi am călcat pe această greblă. Începând din momentul declarării independenței, am tot mers pe această chestiune și am crezut în unii, alții, dar lucrurile nu s-au întâmplat așa cum ne-am fi dorit, iar prin anii 2000 a începutul regimul comunist și oamenii plecau în masă din țară. Noi acum ne confruntăm cu consecințele acelor 27 de ani...

- Dacă ne rezumăm la ceea ce spuneți dumneavoastră, o bună parte din moldoveni trebuie să plece peste hotare și apoi să revină și să investească aici în țară.

- Eu vorbesc de anul 2000. Eu am și în continuare o afacere și eu văd ce se petrece și pe segmentul dat. Nu vor oamenii să muncească. Noi am făcut un incubator de afaceri unde sunt 26 de locuri, total suport pentru tineri să vină să pornească o afacere, au tot suportul din partea noastră, logistic, financiar, bani la dobândă ieftină. Doi ani de zile avem de când căutăm oameni să umplem incubatorul la preț simbolic și nu vor să muncească. Pur și simplu constat că nu vor să muncească. Astea sunt lucruri reale. Real asta este situația. Tânărul la ziua de astăzi preferă să lepede țara, fără a cunoaște altă limbă, fără a face mult efort să meargă să ducă beton într-o altă țară și de acolo să îi dea banii. Eu nu știu care este salariul.

- O întrebare, dacă vă deranjează, puteți să nu-mi răspundeți. Ce venit are familia dumneavoastră, lunar?

- Nu cred că o să pot acum. Noi avem un calcul. Am un salariu de 11 mii, soția și ea cred că vreo 11 mii. Aici, în jur la 20 - 25 de mii. Din afacere vorbesc, din ceea ce este...

- De ce credeți că oamenii se plâng pe viața grea?

- Nu chiar toți.

- Majoritatea...

- Da, nu pot să neg. Dar lucrurile nu reflectă o stare de lucruri. Nu poți să te plângi, pur și simplu. Eu am venit aici la Călărași și trăiam într-o cameră din Procuratură. Nu mi-a căzut nimic din pod. A trebuit să muncesc. Să plece soția peste hotare, să stea un an de zile, să revină, să fac o afacere împreună. În modul acesta se construiește. Fiecare trebuie să depună efort. În America se spune, nu întreba ce a făcut statul pentru tine, întreabă ce ai făcut tu pentru stat, dacă vrem să construim o țară. Trebuie să muncești. Noi mai avem o societate care așteaptă să vină cineva să-i măture strada la poartă...

- Spuneați că acum zece ani ați venit în politică. Inițial erați membru al Partidului Liberal Democrat. Ce v-a făcut să treceți la Partidul Democrat?

- Am trecut pentru că în 2016 eu spuneam că cei care și-au asumat guvernarea nu au dreptul să greșească. În condițiile în care îți asumi o guvernare și greșești, trebuie să pleci. În momentul dat mi-am dat seama că trebuie de depus efort. Republica Moldova este greu de guvernat din alianță și ele au demonstrat că noi nu putem guverna în așa mod. Am partajat, am împărțit și am ajuns la o stare de lucruri care nu mai putea fi tolerată. Mi s-a părut ca un președinte de raion nu trebuie să stea pe baricade, iar atunci când vrei să realizezi ceva pentru raionul tău, este imposibil să lupți cu guvernarea. Trebuie să existe acea armonie între puteri ca să poți realiza ceva pe anumite segmente de dezvoltare...

- Vreau să vă întreb dacă împărțiți aceleași principii și valori cu partidul din care faceți parte și se află la guvernare?

- La moment s-a declarat acea cale de pro-Moldova, nu are nimic, eu sunt un proeuropean desăvârșit. Nu ezit în niciun moment să-mi schimb această opțiune de pro-Europa. Mulți confundă că pro-Moldova ar fi acea abandonare a cursului european. Nu este nici pe aproape acest lucru...

- Aveți o viziune proeuropeană. Vreau să vă întreb când vom trăi ca în Europa?

- Nu știu. Este o chestie mai complicată. Să vorbește este simplu, dar cum este ca în Europa?

- Soția dumneavoastră poate să vă spună...

- La ce vă referiți?

- La nivelul de trai.

- Oamenii aceștia au trăit într-o proprietate privată istoric. Nu au avut regimuri comuniste în care ne-au făcut, totul este al nostru și nimic al meu. Eu abia acum înțeleg că apar oameni care au atitudinea de proprietar, de gospodar.

Interviul integral cu președintele raionului Călărași, Sergiu Artene, care are o durată de aproximativ 15 minute, poate fi găsit mai jos.

De asemenea, Jurnal TV va difuza interviul respectiv duminică, începând cu ora 19, la emisiunea Patrula.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: